Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Två autismcenter i länet läggs ned

Två autismcenter läggs ned och i stället ska verksamheten fördelas ut på femton enheter. Ett stort förändringsarbete inom verksamhetsområdet autism pågår i länet.

– Vi är oroliga att kompetensen kommer att urholkas, säger Géraldine Norén vid Autism- och aspergerföreningen i Stockholm.

Antalet personer med diagnosen autism spectrum disorder, ASD, har ökat kraftigt de senaste åren.

De senaste siffrorna för Stockholms läns landsting är från 2011 och det året hade 7.000 barn en konstaterad ASD-diagnos, vilket var en ökning med 75 procent sedan 2007.

Att nu ännu fler har fått diagnosen har skapat köer och långa väntetider för patienterna och resurserna räcker inte till på de fyra enheter som nu finns för personer med ASD-diagnoser. Därför genomförs nu en omorganisation.

Habilitering och hälsa är den verksamhet inom Stockholms läns landsting som har hand om personer med funktionsnedsättning, och där ingår ASD-diagnoser.

– För att patienterna ska få vård i  tid, slippa köer och ha möjlighet till insatser närmre hemmet fördelar vi nu ansvaret på fler enheter, säger Anna-Lena Christensson Österberg, verksamhetschef vid Habilitering och hälsa.

Tre av de nuvarande verksamheterna – autismcenter för barn och ungdomar, autismcenter för vuxna samt aspergercenter – kommer nu organisatoriskt att slås ihop och bilda enheten ASD kurs och stöd.

Aspergercenter kommer att fortsätta att bedriva en stor del av sin verksamhet i redan befintliga lokaler på Rosenlunds sjukhus.

Däremot kommer de personer som i dag tillhör autismcenter för barn och ungdom och autismcenter för vuxna i stället att tillhöra något av de 15 lokala habiliteringscenter som finns runt om i Stockholm.

– För att möta de olika behoven så håller vi nu på att skapa specialiserade team som ska finnas på samtliga habiliteringscenter.

Totalt kommer tre team med inriktning på autism, intellektuell funktionsnedsättning respektive rörelsenedsättning att finnas på alla habiliteringscentren.

– Patienten ska få stöd från behandlare med erfarenhet av respektive målgrupp och man ska få ett likvärdigt stöd oberoende på var i länet man bor. Vi är ansvariga för att kvaliteten säkerställs och vi ska se till att ingen patient hamnar mellan stolarna, säger Anna-Lena Christensson Österberg.

Men en mamma till en tonåring med autism är orolig.

– Det känns inte alls betryggande att man bara flyttar anställda från enheter med samlad specialistkompetens inom autism och sprider ut dem på lokala habiliteringscenter med mer generell kompetens. Jag tror att det finns risk för att det autismspecifika stödet urvattnas, säger mamman, som vill vara anonym.

Hon menar att föräldrar till barn med autism dagligen tvingas att kämpa på flera fronter och bekymrar sig för sådant som kan leda till försämringar.

Även Géraldine Norén, kanslisamordnare vid Autism- och aspergerföreningen i Stockholms län, är rädd att kompetensen kommer att urholkas.

– Vi tycker att man byggt upp ett bra centralt team i Stockholms län med otroligt bra kunnande och erfarenhet. Det optimala vore därför att skjuta till mer pengar där, säger hon.

Men enligt Anna-Lena Christensson Österberg blir det inte sämre. Hon menar att kompetensen snarare förstärks. Detta trots att inga nya resurser tillkommer.

– Vi har de resurser vi har vilket innebär att vi måste prioritera. ASD-teamen kommer ha den kompetens som krävs och det finns redan ASD-patienter ute på våra habiliteringscenter. Inga grupper kommer att förlora på detta.

Fakta. Ska träda i kraft i augusti

De senaste åren har man inom verksamheterna som nu läggs ned haft omkring 1.000 patienter. I dagsläget har man pågående insatser med omkring hälften av dessa.

Förändringarna planeras att träda i kraft i slutet på augusti i år.

I dagsläget finns sju center för barn mellan sju och tio år. Två till är på gång och efter sommaren ska samtliga vara på plats.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.