Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 12:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/tva-barn-skottskadades-atalad-nekar-till-att-ha-varit-pa-plats/

STHLM

Två barn skottskadades – åtalad nekar till att ha varit på plats

Här, på en gångbro i Visättra i Huddinge kommun, påträffades ett kulfragment med dna från ett av de barn som skottskadades av kulan.
Här, på en gångbro i Visättra i Huddinge kommun, påträffades ett kulfragment med dna från ett av de barn som skottskadades av kulan. Foto: Polisen

Våldsamma, interna uppgörelser inom det så kallade Flemingsbergsnätverket låg enligt polisen bakom att två barn oavsiktligt skottskadades i somras. På tisdagen inleddes rättegången. Chefsåklagare Stefan Creutz anser att en 25-åring begick brottet av oaktsamhet. Själv hävdar den åtalade att han inte ens var på plats.

En hel familjs liv slogs i spillror i Visättra i Flemingsberg i Huddinge kommun den 17 juli förra året. Barnen, då 5 och 6 år gamla, var ute och lekte tillsammans med sin pappa när det plötsligt small. Ljudet kom från ett vapen som oavsiktligt avlossats i samband med en misshandel en bit bort.

Båda barnen skottskadades. En och samma kula genomborrade flickans vänstra underben och orsakade ytliga skador på hennes brors högra ben. Sedan dess har de sömnsvårigheter och lever med en ständig oro och rädsla för höga ljud. Familjen har flyttat från området eftersom barnen inte längre vågade gå ut.

– Inget barn ska behöva räkna med risken att bli skottskadad när man är ute och leker en sommarkväll, konstaterade advokat Malin Rådström, barnens målsägarbiträde, när rättegången inleddes.

Hon menar att gärningsmannens agerande är så nära ett likgiltighetsuppsåt att kränkningsersättning ska betalas ut. Hon anser också att ett betydligt högre belopp än praxis är motiverat i det här fallet – och kräver 50 000 kronor per barn. Praxis ligger på 5 000 kronor.

Fyra personer står åtalade efter det som hände. En 25-åring för vållande till grov kroppsskada och grovt vapenbrott. Hans två vänner – med vilka han kom till platsen i en röd Volvo – står åtalade för grov misshandel. En av dem är en svensk artist som tidigare gjort flera samarbeten med andra kända artister samt medverkat i tv.

Den fjärde personen – även han en 25-åring – står åtalad för grovt vapenbrott. Mannen avtjänar för närvarande ett femårigt fängelsestraff för människorov och rån han gjorde sig skyldig till i januari förra året.

Det var den 17 juli förra året som två barn skottskadades när de var ute och lekte i Visättra i Flemingsberg.
Det var den 17 juli förra året som två barn skottskadades när de var ute och lekte i Visättra i Flemingsberg. Foto: Elin Åberg

Denne 25-åring befann sig i Visättra när de övriga åtalade kom till platsen. Samtliga har, enligt ett intern polis-pm, ingått i Flemingsbergsnätverket, i vilket det sedan en tid tillbaka pågår en intern och blodig maktkamp. Bara två veckor innan händelsen i Visättra sköts ledaren av Flemingsbergsnätverket till döds i närheten av en idrottsplats i området.

25-åringen var enligt vittnen beväpnad. Det var även den 25-åring som kom till Visättra i bilen. Exakt vad som hände har inte gått att utröna, men tillsammans med sina vänner misshandlades den 25-åring som redan var i Visättra mycket grovt. Han utsattes för slag och sparkar när han låg på marken. Enligt åklagaren måttades ett av slagen mot hans ansikte med det vapen som den tillresande 25-åringen bar.

Det var då skottet som skadade barnen brann av.

– Jag menar inte att han haft för avsikt att skjuta och träffa barnen. Men genom att ha ett vapen i den här miljön och hantera det på detta sätt har han visat en sådan oaktsamhet att han ska dömas för vållande till kroppsskada, grovt brott, sa chefsåklagare Stefan Creutz.

Men den 25-åring som pekas ut har förnekat brott:

– Min klient har inte ens varit på platsen. Om tingsrätten ändå skulle komma fram till att han var där så har han i så fall agerat i nödvärn, sa hans advokat Robin Söder under sin sakframställan.

Två av de åtalade medgav vissa omständigheter, men hävdar också nödvärn. De menar att de blev angripna av den beväpnade 25-åringen som de sedan misshandlade. Den tredje, artisten, kommer senare, när han förhörs, berätta om sin inställning till vad som hände.

Åklagaren presenterade inledningsvis en lång rad tekniska bevis och spår som ledde till de åtalade. Det handlar bland annat om blodspår på patroner, skor samt i bilen i vilket de tre gärningsmännen ska ha använt för att ta sig från platsen. Ett stort antal meddelanden via olika chattjänster och avlyssnade telefonsamtal finns också säkrade.

Rättegången fortsätter nästa vecka. Under fem dagar ska bland annat tio vittnen höras, däribland barnens 38-årige pappa.

Läs mer:

Små barn skottskadades i somras – nu klassas Visättra som utsatt område

Pappan till de skottskadade barnen: ”På fem sekunder förändrades våra liv”

Ämnen i artikeln

Gängvåld
Huddinge
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt