Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 11:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/tva-begarda-haktade-for-mordet-pa-ndella-jack-i-racksta/

STHLM

Två häktade för mordet på Ndella Jack i Råcksta

18-åriga Ndella Jack dog i samband med en skjutning i i Råcksta den 28 augusti – enligt polisen var en 33-årig kriminellt belastad man den egentliga måltavlan. Foto: Magnus Hallgren

Två män har häktats misstänkta för mordet på Ndella Jack i Råcksta i slutet av augusti. Enligt polisens teori var hennes 33-årige man den egentliga måltavlan. Den ena av de häktade männen misstänks även för skjutningen i Sickla – även då var 33-åringen den tilltänkta måltavlan.

Polisen har gripit två män i 25-årsåldern som misstänkta för mordet på 18-åriga Ndella Jack den 28 augusti i Råcksta. 

– Det är massiva utredningsåtgärder som har lett fram till att vi kunde gripa de misstänkta, säger Ville Paloheimo, polisens spaningsledare. 

Enligt polisen skedde gripandena söder om Stockholm och de misstänkta och måltavlan ska känna varandra.  

Männen häktades under onsdagen vid Solna tingsrätt.

Enligt häktningsframställningarna misstänks de två männen för mordet på Ndella. En av dem är också misstänkt för mordförsöket på hennes make, en 33-årig man som är dömd för flera brott, som ägde rum i Sickla drygt en vecka efter dödsskjutningen i Råcksta. Ytterligare en man har häktas för skyddande av brottsling och försök till grovt vapenbrott.

Hur ser bevisläget ut? 

– Jag tycker att bevisläget ser ganska gott ut. Det finns många vittnen till händelsen, vilket är bra och så har vi fått in en del tips via tv-programmet Efterlyst, säger Ville Paloheimo. 

Enligt polisens teori dödades Ndella Jack av misstag vid skjutningen i Råcksta den 28 augusti. Hennes 33-årige make bedöms ha varit den egentliga måltavlan. Ett skynke hängde för fönstret där flera av kulorna slog in och gärningsmännen tros inte ha kunnat verifiera att de siktade på just 33-åringen – och därigenom träffat fel person.

18-åriga Ndella Jack begravdes i september på Storkällans begravningsplats i Älta öster om Stockholm. Foto: Roger Turesson

Den 8 september inträffade ännu en skottlossning, då i Sickla i sydöstra Stockholm. 33-åringen lurades då till ett bostadsområde för att genomföra en affär när han blev beskjuten med automatvapen. 

Vid det tillfället skadades två personer som inte hade något med 33-åringen att göra. En taxichaufför sköts då med flera skott och en musikstudent i 25-årsåldern som befann sig i en lägenhet träffades i ögat av en förlupen kula.

– Jag kände något varmt och blött på ryggen och det kändes som att det exploderade i min kropp, har taxichauffören sagt om händelsen till DN.

Enligt utredaren Ville Paloheimo är andra kriminella mycket rädda för den beskjutne 33-åringen. Detta är också anledningen till att de misstänkta gärningspersonerna inte träffade honom när de öppnade eld med automatvapen.

– Det vanliga är att man går så nära att man är säker på att träffa. Nu står man tio meter bort och missar honom i stället, har Ville Paloheimo tidigare sagt till DN.

Konsekvenserna har blivit att oskyldiga har drabbats allvarligt. Ville Paloheimo benämner skottdåden som hänsynslösa och fega. 

Läs mer: Pappan till ihjälskjutna Ndella: Hon var alltid glad 

Läs mer: Taxichaufför blev oskyldigt offer när maskerade män sköt mot kriminell 33-åring