Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Två cancerpatienter avled efter att ha fastnat i operationsköer

Other: CHRISTIAN ÖRNBERG / XP / TT

Två cancerpatienter avled efter att de fastnat i köer till canceroperationer på Karolinska i Huddinge i somras. Det visar de tre lex Maria-anmälningar som inkommit till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Totalt fastnade 20 patienter i kö på grund av personalbrist.  

Karolinska universitetssjukhusets lex Maria-anmälningar visar att två av de svårt sjuka patienterna avled efter att de opererats för sent då Karolinska Huddinge inte kunde utföra operationer i somras. 

– Vi arbetar redan med ett antal åtgärder, vilka är redovisade i anmälan till Ivo. Detta för att förebygga risker kopplade till vårdplats- och resursbrist, skriver chefläkare Torbjörn Söderström i en kommentar till Nyhetsbyrån Siren. 

DN har i flera artiklar uppmärksammat hur sammanlagt 20 patienter fastnade i köer för cancer i övre bukhålan, bland annat pancreas och levern, då Karolinska Huddinge i somras inte kunde utföra operationer på grund av personalbrist och vårdplatsbrist.

En av de drabbade var 78-årige Bertil Gustafsson, vars cancer inte gick att operera då han väl fick tid för operation tio veckor efter att tumören upptäckts.

Sjukhuset har sedan utrett 12 patientfall, och gjort lex Maria-anmälan i tre, varav två med cancer i bukspottkörteln, och en i levern. I två av fallen har patienterna avlidit efter att operationen försenats, visar sjukhusets anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. När operationen väl blev av, hade tumören i samtliga fall blivit mer komplicerade, och kirurgen bedömde att den inte längre kunde opereras och operationen måste avbrytas.

I ett av fallen väntade patienten i 47 dagar på operation, och avled kort efter. I ett annat fall, då patienten led av levercancer, väntade operationen i sju veckor, och har nu avlidit. I samtliga tre fallen misstänker sjukhuset att det skett en allvarlig vårdskada. 

DN har också avslöjat hur Karolinska universitetssjukhuset tackade nej till Danderyds sjukhus, som erbjöd hjälp att operera bort kön. 

Cancer i bukspottkörteln upptäcks ofta sent och operationen innebär ofta skillnaden mellan liv och död. Därför är det avgörande att operationen sker så snart som möjligt efter fastställd diagnos, eller senast inom 33 dagar som stipulerats av svensks expertis. 

Enligt Nyhetsbyrån Siren vill sjukhuset inte svara på frågan om det finns en direkt koppling mellan den försenade operationen och patienternas död, utan inväntar Ivos avgörande. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.