Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Två döda när 50-tonsvägg välte

Två personer omkom och en skadades allvarligt när en vägg på 40–50 ton välte på Värtaverket i Hjorthagen, uppger räddningstjänsten i Stockholm för DN. Polisen har inlett en förundersökning gällande arbetsmiljöbrott.

– Det var ett byggelement – en stor vägg – som välte, säger Tomas Lundén, ledningsoperatör på räddningstjänsten i Stockholm.

Polis och räddningstjänst larmades strax före klockan nio till Jägmästargatan i nordöstra innerstaden. På platsen pågår ett bygge av energiföretaget Fortums biokraftvärmeverk.

Ett ögonvittne beskriver hur ambulanspersonal förgäves kämpades med att rädda offren.

– Jag hörde en smäll och sedan hörde vi ambulansen ganska snabbt efter det. Vi fick avbryta arbetet och när vi gick ut såg vi ambulanspersonal göra hjärt-lungräddning på en människa. Stämningen är mör, tragisk. Två människor har dött några meter från ens arbetsplats, säger byggarbetaren Michael Melin till DN:s reporter på plats.

– Vi har fått information om att de drabbade är utländska arbetare, säger Michael Melin. 

Totalt sju brandbilar från tre stationer skickades till platsen. Tre personer hade skadats när väggen välte. De fördes med ambulans till Karolinska sjukhuset i Solna. Vid 9.50-tiden meddelade räddningstjänsten att två av de skadade avlidit och att en tredje är allvarligt skadad.

Polisen har inlett en förundersökning gällande arbetsmiljöbrott.

– Av den anledningen kommer vi att vi att spärra av stora delar av arbetsplatsen så att vi kan utreda huruvida den aktuella arbetsgivaren har brustit på något sätt eller om det är ett olycksfall som fått tråkiga konsekvenser, säger Albin Näverberg, informatör på Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

Fortum skriver på sin hemsida att arbetet med det nya kraftvärmeverket har pågått ”dygnet runt” de senaste tre veckorna.

Fortums ledning tillbakavisar spekulationer om att avsaknaden av kollektivavtal på arbetsplatsen spelat någon roll vid olyckan.

– Vi har en nollvision när det gäller arbetsplatsolyckor som vi jobbat jättehårt med under det här projektet. Vi har under en lång tid, i samråd med just Byggnads, gjort inspektioner och gått i genom projektet och kommit till slutsatsen att det närmast var en förebild ur arbetssäkerhetssynpunkt. Den slutsatsen delade Byggnads, säger Ulf Wikström, hållbarhetsschef på Fortum till TT.

Det som Byggnads framhåller med säkerhetskontroller och skyddsronder finns på plats, påpekar Wikström och tillägger att företaget också följer lagstiftningen för arbetskraft från utlandet.

– Det viktiga för oss just nu är att inte spekulera. Utredningen som tillsatts måste få jobba förutsättningslöst och ta reda på vilka orsaker som ligger bakom olyckan.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson kallade till presskonferens med anledning av tragedin.

– Det är oerhört allvarligt att människor förlorar sitt liv på jobbet. Det är helt oacceptabelt, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson med anledning av byggolyckan.

Hon säger att hon inte har några ytterligare uppgifter om omständigheterna som gör att hon kan kommentera ansvar eller orsaker bakom olyckan.

Hon framhåller att regeringen i budgeten har anslagit mer pengar till arbetsmiljöarbete, pengar som bland annat ska gå till fler inspektioner och regionala skyddsombud.

– Jag har för avsikt att ta fram en nollvision för dödsolyckor i arbetslivet tillsammans med parterna, säger Johansson.

Polisens utredningspersonal hade på vid 10-tiden anlänt till platsen för att hålla förhör med vittnen.

– Det finns ingen anledning att vänta om det är möjligt. Vi ska tillsammans med de som jobbat här fastställa vad som har hänt, säger Stockholmspolisens presstalesperson Kjell Lindgren.

Totalt arbetar omkring 800 personer med bygget, enligt Fortum.

– Arbetet har tillsvidare avbrutits och det är oklart när det kommer att återupptas. Just nu är vårt fokus på att ta hand om anhöriga och anställda, säger Per-Oscar Hedman, pressansvarig på Fortum.

Flest dödsfall inom byggindustrin

• Sedan år 2010 har drygt 200 personer dött av skador på jobbet. Flest dödsfall har skett inom byggindustrin (42 dödsfall), tillverkningsindustrin (36), transport och magasineringsföretag (31) samt jordbruk, skogsbruk och fiske (30). Siffrorna är från augusti i år.

• Sett över tid har antalet dödsfall minskat kraftigt. Enbart under år 1984 dog 159 personer i arbetsolyckor, vilket kan jämföras mot 33 förra året.

TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.