Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 13:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/tva-doms-efter-hot-med-handgranat-pa-gallerian/

STHLM

Två döms efter hot med handgranat i Gallerian

Gallerian utrymdes i somras efter ett larm om att ett misstänkt farligt föremål anträffats – det visade sig vara en skarp handgranat.
Gallerian utrymdes i somras efter ett larm om att ett misstänkt farligt föremål anträffats – det visade sig vara en skarp handgranat. Foto: Magnus Hallgren

Två personer döms till fängelse efter att ha hotat en man med handgranat och kniv när de befann sig i Gallerian i Stockholm. De båda döms trots att den hotade mannen inte medverkade vid rättegången. 

Caroline Gyllenkrok
Rätta artikel

Det var i somras som Gallerian i Stockholm utrymdes på grund av ett larm om att personer bar en skarp handgranat i köpcentret. Två män greps misstänkta för brott, skriver polisen på sin hemsida.

Den ena mannen kunde därefter släppas sedan det framkommit i förhör hur han hotats av den andre med en handgranat och en kniv.

Mannen hade kvällen innan träffat en kvinna, hennes syster och pojkvän på en bar i Stockholm och därefter följt med på en efterfest till ett hotell där de bokade ett rum. Det uppstod sedan bråk om betalning av rummet dagen efter. 

Den ena kvinnan skickade då ett meddelande till sin före detta pojkvän som kom till hotellet och krävde att mannen skulle betala 20.000 kronor eller ”fixa” en telefon, uppger polisen. 

Han tvingades därefter att följa med till Gallerian under hot. Mannen lyckades larma butiksanställda som tillkallade ordningsvakter och polis. Kort därpå utrymdes Gallerian. 

Nu har kvinnan och den före detta pojkvännen dömts till fängelse i sammanlagt sex år, detta trots att mannen som hotades inte velat medverka i utredningen. Polisen uppger att han inte heller har gått att få tag på inför huvudförhandlingen. 

– Tack vare att vi kontrollerade samtliga uppgifter och polisen gjorde ett grundligt arbete kunde kvinnan och hennes före detta pojkvän dömas, trots att målsäganden inte kunde höras i tingsrätten, säger kammaråklagare Sara Derakti i pressmeddelandet.

Polisen har fått uppgifter som tyder på att mannen som hotades vistas illegalt i Sverige. Enligt polisens uppgifter ska mannen även ha hanterat narkotika och använts sig av falsk identitet. 

Tingsrätten bedömde att mannens version av händelseförloppet var trovärdig och tillförlitlig då den stämde överens med bland annat vittnesmål och filmer från övervakningskameror.