Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 10:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/tva-frihetsberovade-for-mordforsok-pa-advokat/

STHLM

Två frihetsberövade för mordförsök på advokat

Det var i början av september som en advokat sköts utanför sitt hem på Kungsholmen i centrala Stockholm. Foto: Magnus Hallgren

Advokaten sköts utanför sitt hem på Kungsholmen. På tisdagen anhölls två personer misstänkta för inblandning i mordförsöket. Den ena personen är på sannolika skäl misstänkt för försök till mord, den andra är skäligen misstänkt för medhjälp till mordförsöket.

Det var den 6 september som ett larm kom från Kungsholmen i Stockholm. En man, en advokat som har jobbat med flera stora mål, hade skjutits vid sitt hem. Han hittades blodig utanför sin port och fördes till sjukhus för operation och kunde några dagar senare lämna sjukhuset.

På tisdagsmorgonen fick polisen ett genombrott och två personer, som varit anhållna i sin frånvaro, kunde gripas och anhållas. Den ena personen är på sannolika skäl misstänkt för försök till mord, den andra är skäligen misstänkt för medhjälp till mordförsöket.

Åklagarmyndigheten skriver i ett pressmeddelande att tillslag i bevissäkrande syfte har skett på ett flertal adresser och flera personer har hämtats in till förhör.

– Genombrottet i utredningen har sin grund i den tekniska utredning som utförts. Det är för tidigt att uttala sig om eventuella motiv, säger kammaråklagare Lucas Eriksson, som leder förundersökningen i pressmeddelandet.

Ett kort förhör har hållits med respektive misstänkt och förhör med försvarare planeras. Häktningsförhandling kan tidigast hållas tidigast i morgon onsdag den 6 november 2019.

I samband med mordförsöket på advokaten greps och anhölls en kvinna. Rätten ansåg dock inte att bevisen räckte för att häkta henne och hon släpptes på fri fot. Den då misstänkta kvinnan förnekade inblandning i mordförsöket.

– Min klient var lättad. Hon förnekar bestämt brott, sa kvinnans advokat Ola Salomonsson vid tillfället.

Den skjutne mannen har under en längre tid uppgett att han haft en hotbild mot sig. Han har vid flera tillfällen anmält en person och ansökt om besöksförbud – den kvinna som begärdes häktad men sedan släpptes. Hon är, enligt Dagens Juridik, inte en av de nu gripna.

Nyligen gick polisen ut med en efterlysning av en silverfärgad Mercedes som rörde sig i det aktuella området vid tiden för gärningen. 

– Vi går aktivt ut med den här informationen då vi vill nå människor som hittills inte hört av sig, sade polisens presskommunikatör Anna Westberg då.

Om efterlysningen, och de eventuella tips som då inkommit, är det som lett utredningen, framåt är ännu oklart.