Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 13:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/tva-gripna-for-dubbelmord-i-vallentuna/

STHLM

Två anhållna misstänkta för dubbelmordet i Vallentuna

Polisen spärrade av ett stort område sedan två personer hittats misstänkt mördade i en villa i Vallentuna.
Polisen spärrade av ett stort område sedan två personer hittats misstänkt mördade i en villa i Vallentuna. Foto: Lisa Mattisson

Två män i 25-årsåldern har gripits och anhållits misstänkta för dubbelmordet i Vallentuna i januari. Kammaråklagare Jenny Karlsson säger till DN att polisen säkrat en stor mängd bevis.

– De har delgivits misstanke, båda förnekar brott, säger Jenny Karlsson.

TT Text

Det var den 15 januari som två döda personer hittades i ett hus i Vallentuna efter det att polisen kallats dit för att leta efter husets ägare som anmälts försvunnen. Det är oklart exakt när de misstänkta morden har inträffat, enligt handlingar från tingsrätten kan personerna ha varit döda sedan den 10 januari.

– Det är den tidsperiod som vi har att spela med i nuläget, den senaste iakttagelsen av målsäganden var den 10 januari. Vi jobbar på att snäva ner den tiden, säger kammaråklagare Jenny Karlsson. 

Något obduktionsutlåtande har ännu inte kommit.

– Men generellt är det svårt att sätt att fastställa exakt tidpunkt för döden. Det är inte som på film, säger Jenny Karlsson. 

De döda personerna är en man i 60-årsåldern och en kvinna i 50-årsåldern. Åklagaren vill inte kommentera huruvida det finns någon koppling mellan offren och de misstänkta gärningsmännen. Men polisen har säkrat en stor mängd bevis.

– Polisen har säkrat olika typer av spår som lett utredningen framåt och mot de här männen, säger Jenny Karlsson.

På tisdagsförmiddagen beslutade hon att anhålla männen i sin frånvaro. På kvällen greps de av polis i anslutning till en bostad i Vallentuna. 

De två männen, 25 och 27 år gamla, är på sannolika skäl misstänkta för mord i två fall, den högre misstankegraden. Enligt Aftonbladet ska en av männen ha kopplingar till ett kriminellt mc-gäng. 

– Det är inget jag kommenterar, säger Christer Axling, utredningsledare grova brott på regionala utredningsenheten vid Stockholmspolisen.

Männen har delgivits misstankarna och båda förnekar brott, uppger Jenny Karlsson. Ett längre förhör är planerat under onsdagen. 

– Min klient förnekar brott. I övrigt har jag inga kommentarer, säger advokat Martin Cullberg, som försvarar en av männen. 

Inte heller Björn Sandin, som förvarar den andra misstänkte, vill kommentera. 

Den mördade mannen hade nyligen sålt en gård för mångmiljonbelopp, något som eventuellt kan ha ha varit ett motiv till dådet. Enligt uppgift till DN är en av teorierna som polisen arbetar efter är att det ska röra sig om ett rånmord. 

– Min erfarenhet är att det oftast är svårt att få fram en tydlig motivbild. Det här med motiv är något som får komma i ett senare skede eller förhandling och kanske inte har så stor betydelse. Det vi jobbar med främst är konkret bevisning, säger Jenny Karlsson.

Ett av spåren som polisen utrett var en vit Skoda som påträffats i Norrtälje, och som misstänkts ha kopplingar till gärningsmännen.

– Målsägandes vita bil är intressant av det skälet att den inte anträffades på målsägandens fastighet där kropparna påträffades, utan den har förflyttats, säger Jenny Karlsson till TT.

Även ett annat fordon, en svart Jeep som sågs i närheten av brottsplatsen, är intressant.

 

Läs mer: Polisen kartlägger mordoffrens liv