Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-18 11:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/tva-gripna-vid-gryningsrad-efter-skjutning-mot-lagenhet/

STHLM

Två gripna vid gryningsräd efter skjutning mot lägenhet

Tillslaget mot två lägenheter i Sätra skedde tidigt på tisdagsmorgonen.
Tillslaget mot två lägenheter i Sätra skedde tidigt på tisdagsmorgonen. Foto: Magnus Hallgren

Två kända kriminella greps i en gryningsräd i Sätra på tisdagsmorgonen. De är misstänkta för att ha hanterat ett vapen som användes vid en skjutning mot en lägenhet i området i april – där en helt oskyldig familj riskerade att träffas.

– Att barnfamiljen klarade sig är ett mirakel, säger polisen David Sund.

Tillslaget mot två lägenheter i Sätra skedde tidigt på tisdagsmorgonen. I en planerad operation tog sig polisen in i bostäderna och kunde gripa två personer med kopplingar till ett kriminellt nätverk.

Ett av tillslagen skedde strax efter klockan 7 i ett flerbostadshus i ett lugnt område, där bara någon enstaka person kunde ses på gatorna. Flera poliser tog sig in till bostaden och ledde kort därefter ut en ung man klädd i en huvtröja. Gripandet gick av allt att döma lugnt till.

Det andra tillslaget ska också ha gått lugnt till och enligt uppgift skadades ingen person vid polisinsatserna.

De två personerna är män i 20-årsåldern som misstänks för grovt vapenbrott efter ett vapenfynd, berättar David Sund, chef för Skärholmspolisens strategiskt operativa grupp, för DN.

– Det handlar om flera skjutningar som kan kopplas till de beslag vi gjort. De misstänkta tillhör en och samma krets, säger han.

Ett av tillslagen skedde strax efter klockan 7 i ett flerbostadshus.
Ett av tillslagen skedde strax efter klockan 7 i ett flerbostadshus. Foto: Magnus Hallgren

Det var under natten mellan den 11 och 12 april i år som flera skott avlossades mot en lägenhet i Sätra. Efter en första analys kunde polisen slå fast att minst två olika vapen hade använts vis skjutningen.

– Det sköts mellan 20 och 30 skott mot bostaden, säger David Sund.

Ingen skadades vid tillfället – men i lägenheten bodde en barnfamilj som riskerade att hamna i skottlinjen. Polisen konstaterade snart att skjutningen var en så kallad ”felskjutning” – gärningspersonerna hade av allt att döma tagit fel på adressen.

Under polisens utredning har händelsen kunnat sättas i samband med två andra skjutningar under året. Inte heller vid dessa skjutningar har någon kommit till skada, men David Sund händelserna på största allvar.

– Det är viktigt att komma ihåg är att det handlar om skjutningar i offentlig miljö. Att barnfamiljen klarade sig är ett mirakel. Men även i de andra skjutningarna skulle helt oskyldiga kunnat komma i vägen, säger David Sund.

Polisen har under en längre tid kartlagt individer i den kriminella miljön i området, och tisdagens polisräd är ett resultat av detta arbete, berättar David Sund vidare. De två misstänkta personerna är enligt polisen del av ett lokalt kriminellt nätverk som har starka kopplingar till större kriminella nätverk. Den gemensamma nämnaren är knarkhandeln i området.

Tisdagens tillslag sker efter ett utredningsarbete som har bedrivits lokalt av polisen i Skärholmen.

– Det är unikt att man på lokal nivå kommer så långt i utredningen av ett grovt brott, ett brott som med stor säkerhet inte ens blivit utrett om det hamnat på en regional utredningsenhet, säger han.

Kammaråklagare Petra Götell berättar att de två personerna var anhållna i sin frånvaro innan de greps av polisen.

– De hörs nu med deras försvarare. Och efter det får jag ta del av vad de har sagt under förhören, säger hon på tisdagseftermiddagen.

Petra Götell berättar att bakgrunden är att de två personerna har kunnat knytas till ett av de aktuella vapnen och hon bedömer utredningsläget som gott.

– Det finns mycket att jobba på. Men det känns som att vi har gått framåt.

Läs mer:

Nu har hovrättsförhandlingen mot Vårbynätverket börjat

Regeringen satsar 2,5 miljarder för att bekämpa brott

Ämnen i artikeln

Sätra
Gängvåld
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt