Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-09 20:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/tva-man-atalas-for-dubbelmordet-i-satra/

STHLM

Två män åtalas för dubbelmordet i Sätra

Två män hittades döda i ett källarutrymme i ett flerbostadshus i Sätra i april. Foto: Henrik Montgomery/TT

De två unga männen fördes ner i en källare i centrala Sätra och tvingades klä av sig nakna. Sedan avrättades de med flera skott i huvudet. Nu åtalas två män för dubbelmordet. En tredje person omfattas också av åtalet, men dog efter att ha blivit skjuten bara några dagar senare, berättar åklagaren Daniel Insulander för DN.

De två männen som nu åtalas för dubbelmordet är 27 respektive 28 år gamla och är kända av polisen sedan tidigare. 27-åringen är tidigare dömd flera gånger för olika narkotikabrott, försök till rån och misshandel, men har också misstänkts för grovt rån och grovt vapenbrott. 28-åringen har också dömts flera gånger för narkotikabrott, men även våld mot tjänsteman, stöld och brott mot knivlagen.

Det var strax före klockan halv fem på eftermiddagen den 11 april som polisen larmades till Sätra. Väl på plats påträffades två döda män i ett källarutrymme i ett flerbostadshus.

De två döda var båda i 20-årsåldern och hade tidigare inte dömts för någon allvarlig brottslighet. Flera tecken tydde på att de hade blivit avrättade och enligt polisens teori var morden en del av en intern uppgörelse mellan kriminella.

Enligt åtalet förmådde gärningsmännen offren att gå ner i källaren. Där tvingades de under hot och våld in i en trång källargång utan möjligheter att fly. 

– Före morden har personerna förnedrats genom att gärningsmännen tvingat av dem kläderna, säger kammaråklagare Daniel Insulander i ett pressmeddelande.

Enligt åtalet tvingades sedan männen ner i sittande ställning varefter de sköts till döds. 

– De har mördats under avrättningsliknande former, säger kammaråklagare Daniel Insulander.

Han berättar att de inblandade personerna var väl bekanta med varandra sedan tidigare. Han berättar också att även om de två unga männen som mördades inte hade dömts för någon allvarlig brottslighet sedan tidigare rörde de sig i kretsar där brott begicks.

– Samtliga inblandade rör sig i kriminella kretsar. De känner varandra eller känner i alla fall till varandra, säger Daniel Insulander.

Vad säger tillvägagångssättet om händelsen?

– I min värld betyder det att det finns någon form av motivbild. 

Inom loppet av några dagar mördades tre unga män i Stockholmsförorten Sätra i april i år. Foto: Magnus Hallgren

Männen sköts med minst nio skott enligt åtalet. De flesta av kulorna träffade offren i deras huvuden.

Bara några dagar efter dubbelmordet, tidigt på natten mot den 14 april, vaknade boende av automateld i ett flerfamiljshus bara några hundra meter ifrån platsen där de två männen hade hittats döda. Någon eller några gärningsmän uppgavs ha skjutit med ett automatvapen genom en lägenhetsdörr. När polisen kom till platsen anträffades en skottskadad man i en lägenhet. Han avled kort därefter på sjukhus.

Åklagaren Daniel Insulander bekräftar nu för DN att denne man, som sköts genom dörren, är den tredje mannen som omfattas av åtalet gällande dubbelmordet några dagar tidigare. 

– Det är den personen som mördades senare, säger Daniel Isulander om den tredje personen i åtalet.

De tre morden i Sätra i april väckte både ilska och sorg bland de boende. Efter våldsdåden besöktes Sätra bland annat av inrikesminister Mikael Damberg (S). Han betonade då att våldsutvecklingen i Stockholms förortsområden måste hanteras med långsiktigt arbete.

– Att tro att man på några månaders tid eller på väldigt kort tid vänder en utveckling som har gått åt fel håll i decennier, det är ju inte trovärdigt, sade Mikael Damberg.