Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-20 01:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/tva-man-doms-for-dodsskjutningen-i-racksta/

STHLM

Två män döms för dödsskjutningen i Råcksta

Det var den 28 augusti 2019 som boende i Råcksta i västra Stockholm väcktes av ljudet automateld. När polisen kom till platsen fann man en allvarligt skadad 18-årig kvinna, hon avled senare på sjukhus.
Det var den 28 augusti 2019 som boende i Råcksta i västra Stockholm väcktes av ljudet automateld. När polisen kom till platsen fann man en allvarligt skadad 18-årig kvinna, hon avled senare på sjukhus. Foto: Magnus Hallgren

Två män döms för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord för skjutningen i augusti 2019 i Råcksta. En man får sitt straff höjt till 16 års fängelse, och en annan man döms till tolv års fängelse. Det meddelar Svea hovrätt i en dom.

Svea hovrätt ändrar nu tingsrättens dom och dömer två män för skjutningen i Råcksta den 28 augusti förra året, då 18-åriga Ndella Jack dog. Hovrätten dömer två män till fängelse för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord.

Den 23-årige man som nu döms för skjutningen döms även för medhjälp till försök till mord i en skjutning i Sickla den 8 september förra året. Han får därför 16 års fängelse. Den 30-årige man som nu döms i hovrätten fälls enbart för skjutningen i Råcksta och döms nu till tolv års fängelse.

Tingsrätten bedömde att de två männen inte kunde bindas till brottsplatsen i Råcksta. Hovrätten gör nu alltså en annan bedömning och ”kommer fram till att det vid en sammanvägning av den utredning som åklagaren presenterat är [det] ställt utom rimligt tvivel att männen har medverkat till mord och försök till mord genom att bl.a. skaffa fram flyktbil och ta befattning med vapen som använts”, enligt ett pressmeddelande.

När det gäller skjutningen i Sickla gör hovrätten i princip samma bedömning som tingsrätten.

– Det är fråga om ett mål med indirekta bevis, så kallade indicier, säger rättens ordförande hovrättslagmannen Camilla Olsson i pressmeddelandet.

Hon fortsätter:

– Hovrätten gör en samlad bedömning av bevisningen och väger också in att utredningen visar att det finns ett mycket starkt samband mellan händelserna i Råcksta och Nacka då samma automatvapen använts och samma person var måltavla vid båda tillfällena.

Hovrätten dömer också två andra tidigare frikända män – en 30-åring respektive en nu 39-åring – för försök till grovt vapenbrott respektive vapenbrott. De döms till ett år och fyra månaders respektive två års fängelse.

Efter dödsskjutningen av Ndella Jack hölls en minnestund i hennes hemort Fisksätra.
Efter dödsskjutningen av Ndella Jack hölls en minnestund i hennes hemort Fisksätra. Foto: Magnus Hallgren

Rättegången mot de totalt fyra misstänkta männen inleddes först vid Solna tingsrätt i slutet av april, varav en 23-åring och en 30-åring åtalades för mordet på 18-åriga Ndella Jack i Råcksta den 28 augusti 2019. En annan man, även han en 30-åring, åtalades för mordförsök vid skjutningen i Sickla drygt en vecka senare. Ytterligare en man, nu 39 år gammal, misstänktes för grovt vapenbrott.

Men de två mordmisstänkta fälldes inte av Solna tingsrätt för mordet i Råcksta. 23-åringen kunde dock enligt tingsrätten kopplas till platsen för skjutningen i Sickla och dömdes till åtta års fängelse för medhjälp till mordförsök. Den 30-åring som åtalades för mordförsök i Sickla frikändes också. Även 39-åringen frikändes vid tillfället.

De inblandade personerna är kända kriminella som var och en har dömts tidigare, och enligt polisen har de ingått i ett kriminellt gäng som senare drabbades av en intern konflikt.

Enligt åklagaren Maria Hävermark startade gängkonflikten som ledde till Ndellas Jacks död på hennes bröllop. Vännerna i det kriminella nätverket misstänks ha vänt sig mot varandra efter en konflikt på bröllopet i Gambia. Kränkta och hotade misstänks två av männen ha öppnat eld med automatvapen mot lägenheten i Råcksta – varpå den tänkta måltavlans fru, 18-åriga Ndella Jack, blev skjuten. Hennes make, en tungt kriminellt belastad 33-åring, undkom vid samma tillfälle kulorna.

I september 2019 begravdes Ndella Jack. I avvaktan på att männen tar farväl vid kistan följer kvinnorna ceremonin på avstånd, i enlighet med traditionen.
I september 2019 begravdes Ndella Jack. I avvaktan på att männen tar farväl vid kistan följer kvinnorna ceremonin på avstånd, i enlighet med traditionen. Foto: Roger Turesson

Drygt en vecka efter dödsskjutningen i Råcksta, den 8 september, överlevde 33-åringen ytterligare ett mordförsök när han blev beskjuten i ett bostadsområde i Sickla. Vid denna skjutning – då också ett automatvapen användes – skadades två oskyldiga utomstående personer av förlupna kulor. Dels träffades en taxichaufför flera gånger i ryggen men överlevde skadorna. Han berättade om upplevelsen för DN:

– Jag kände något varmt och blött på ryggen och det kändes som att det exploderade i min kropp. Jag kommer ihåg fem skott som träffade mig, sade han i oktober förra året.

Dels träffades också en 23-årig musikstudent, som vid tillfället befann sig över 100 meter från platsen där skotten avlossades. Studenten träffades av en kula i ögat och förlorade synen till följd av skadorna.

Beskedet om Ndella Jacks död skakade även många i hennes hemort Fisksätra i Nacka kommun. Där höll moskén, kyrkan och Folkets hus öppet för att sörjande kunde samlas.

I september fördes Ndella Jack till sin sista vila på Älta kyrkogård. Många sörjande samlades. På plats fanns även ett stort antal poliser som fruktade ytterligare attacker mot hennes make.

Ndella Jacks pappa, Pa-Modu Jack, berättade efter begravningen för DN att hans första reaktion var ren chock när han nåddes av budet om vad som hänt hans dotter

– Första gången jag hörde att hon hade avlidit så ramlade jag ner på golvet.

Han fick beskedet från Ndella Jacks nyblivne man.

– Han berättade att han försökte rädda hennes liv, men att han inte kunde det.

Ämnen i artikeln

Nacka
Gängvåld
Råcksta
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt