Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-11 20:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/tva-man-doms-for-organiserade-bildelstolder/

STHLM

Två män döms för organiserade bildelstölder

Under en veckas tid stals bildelar från ett flertal bilar av märket BMW med hjälp av avancerad teknisk utrustning i Stockholmsområdet.
Under en veckas tid stals bildelar från ett flertal bilar av märket BMW med hjälp av avancerad teknisk utrustning i Stockholmsområdet. Foto: Jacques Wallner

Genom metodiskt arbete har gränspolisen i Stockholm lyckats minska bildelsstölderna med 70 procent jämfört med förra året. På torsdagen dömdes två män som kunde gripas efter ett intensivt spaningsarbete.

– Bra utredningar ger bra resultat, säger Per-Arne Kaati, sektionschef på utredningssektionen vid gränspolisen i region Stockholm.

Emma Bouvin
Rätta artikel

Under en veckas tid stals bildelar från 17 bilar med hjälp av avancerad utrustning i Stockholmsområdet. Efter ett intensivt spaningsarbete kunde två män gripas och på torsdagen kom domen. Männen dömdes till fängelse i två år och sex månader samt tio års utvisning.

Läs mer: Tjuvar utnyttjar senaste biltekniken 

Stölderna begicks i början av september i år och bestod av bildelar från fordon av märket BMW i Stockholmsområdet. Förhör med bilinnehavarna har visat att det inte funnits någon yttre åverkan, så som brytmärken eller krossade rutor, på någon av bilarna. I stället har förövarna använt en avancerad teknisk utrustning som tar kontakt med bilägarens bilnyckel inne i bostaden, när bilen står parkerad utanför, och låser upp bilen genom den.

Polisen lyckades lokalisera två gömmor som männen har kunnat knytas till. Den ena gömman låg i skogen i närheten av universitetet. Den andra låg en bit in i skogen i Jordbro.

När vi griper en liga ser vi direkt att brotten sjunker. Men, det kommer hela tiden nya aktörer.

– Genom en bra utredning så har vi kunnat bevisa att stölderna har varit organiserade. Dessa gärningsmän är oerhört aktiva och professionella. När vi griper en liga ser vi direkt att brotten sjunker. Men, det kommer hela tiden nya aktörer. Därför är det viktigt att vi är uthålliga och fortsätter arbetet mot denna typ av organiserade stölder, säger Per-Arne Kaati, sektionschef på utredningssektionen vid gränspolisen i region Stockholm.

Jeanette Lisjak är gruppchef på Gränspolisenheten och berättar att polisen ser en minskning på 70 procent gällande bildelsstölder jämfört med förra året.

– Det har verkligen gått ner. Det är alltid lite vanskligt att säga varför, det kan finnas många olika faktorer, men utredningsgruppen har jobbat otroligt hårt över tid och det ser vi resultat på, säger hon. 

Gruppen arbetar metodiskt, berättar Lisjak, de samlar in statistik om var brotten begås och går igenom alla anmälningar som följer samma modus operandi.

Läs mer: Stölder av dyra bildelar ökar igen

– När vi får jobba med det vi ska så blir det väldigt bra resultat, säger Jeanette Lisjak.

Tingsrätten har konstaterat att stölderna ska bedömas som grova då gärningarna har föregåtts av särskild planering. Bildelarna har varit förpackade på ett sätt som tyder på att syftet har varit att föra dem ur landet och den tesen har stötts av information från gärningsmännens telefoner. 

– Bra utredningar ger ett bra resultat. Jag vill verkligen berömma min personal, de är otroligt duktiga och engagerade, säger Per-Arne Kaati.