Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-26 00:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/tva-nattklubbar-i-stockholm-coronastraffas/

STHLM

Två nattklubbar i Stockholm coronastraffas

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Oskar Kullander

Nattklubben Rose/Fou i centrala Stockholm har tvingats stänga sedan de inte följt smittskyddsreglerna.

Under gårdagsnattens inspektioner har ett vitesbeslut fattats om ytterligare en nattklubb i närheten, Bergmans.

Uppdatering 20201018 kl 21.30: Texten har tillfogats en rättelse

Miljöförvaltningen har genomfört ett 50-tal inspektioner i veckan varav omkring hälften nu i helgen. Vid två av dem konstaterades tillräckliga brister varav Rose/Fou, på Hamngatan, tvingades stänga omedelbart och Bergmans, ett kvarter därifrån, kommer att delges ett sanktionsbeslut om ett vite på 25.000 kronor per vecka så länge de inte vidtar åtgärder.

– Där på Hamngatan var det en väldig trängsel och vakterna jobbade hårt för att få människor att sätta sig ner och dela på sig. Det var uppenbart att man inte hade någon ordning alls där inne och när inspektörerna kom gjorde de allt för att försöka rätta till det, säger Monika Gerdholm, avdelningschef på miljöförvaltningen i Stockholm.

Kommunen har i en tidigare anmälan blivit uppmärksammad på att personalen i dörren till Rose/Fou varnar kollegorna där inne om att inspektörer är på väg in. Den här gången hade man dock poliseskort och kunde snabbt ta sig in i lokalerna och dessutom ingick en inspektionschef med mandat att fatta beslut om omedelbar stängning.

– Det var dåligt med information till gästerna om hur de ska förhålla sig för att undvika smittspridning och personalen hade dålig kunskap, så de bröt mot allt som gäller. Vad gäller restauranger har vi varit snabba med att öppna dem igen, i princip så fort de känner sig redo och har fixat det vi sagt att de ska fixa, säger Monika Gerdholm.

Sanktionsbeslut mot restauranger har i stort sett handlat om möblering, information till gästerna och vilka rutiner man haft. Det är saker som är lättare att granska vid en andra inspektion än vad det kommer att bli med nattklubbar.

– Det kommer vi att kontrollera bäst genom att komma oanmälda. Om den nu stängda nattklubben kontaktar oss i början av veckan och säger ”vi ska bara släppa in si eller så många gäster”, om de möblerar om och så vidare, då kommer vi att låta dem öppna igen, men vi kommer ju att inspektera för att se att de faktiskt efterlever kraven, säger Monika Gerdholm.

Tajinder Singh, vd för företaget som driver Rose/Fou, säger i ett mejl till DN att en plan med åtgärder skickats in till kommunen.

”Vi ser naturligtvis allvarligt på miljöförvaltningens beslut. Vi har redan skickat in en plan till miljöförvaltningen där vi redovisar vårt arbete och ytterligare förbättringsåtgärder. Det är vår ambition och förhoppning att vi snabbt åter kan öppna vår verksamhet igen”, skriver Tajinder Singh i mejlet.

I oktober har Miljöförvaltningen på Stockholms stad utfört totalt 154 inspektioner. Av dessa har 48 lett till anmärkning och 9 vitesbeslut har fattats.

Sedan den 25 mars gäller att besökare på restauranger, barer och caféer måste sitta och hålla avstånd, och i kombination med att max 50 personer fick delta i ett evenemang innebar det i praktiken att nattklubbar tvingades stänga. Sedan den 8 oktober gäller inte längre 50-gränsen, vilket gjorde att många nattklubbar valde att öppna verksamheten igen förra helgen.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln omnämndes utestället som Collage/Bardot. Men utestället heter Bergmans och drivs av företaget Collage Sthlm restaurant AB.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt