Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 17:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/tva-personer-till-sjukhus-efter-brand-i-stockholm/

STHLM

Två personer till sjukhus efter brand i Stockholm

Två personer fick på juldagen föras till sjukhus efter en brand i en lägenhet på St Eriksgatan i centrala Stockholm. Enligt räddningstjänsten ska en ljusstake ha fattat eld. Nu upprättas en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.

16.45 ringde en orolig granne in till räddningstjänsten i Stockholm. Personen bor i ett flerfamiljshus på St Eriksgatan, i Vasastan. Enligt grannen spred sig en doft av matos i trapphuset. Likaså hördes ett brandlarm tjuta någonstans i en lägenhet. 

– När grannen knackade på öppnade ingen dörren, säger Ulf Tholén, ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvar. 

Det syntes dock ingen rök i trappuppgången. Det var först när man kikade in genom ett fönster som branden avslöjades. Svart rök täckte fönsterrutan. Totalt ryckte tre enheter på räddningstjänsten ut för att släcka branden.

I samma veva stängdes trafiken av mellan Torsgatan och Rörstrandsgatan, i norrgående riktning. Vid 17.40 flöt trafiken åter igen obehindrat.

Skälet till branden anges vara en ljusstake som har fattat eld. 

– Det började brinna ganska ordentligt i lägenheten, säger Anna Westerberg, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Två privatpersoner befann sig i den brinnande lägenheten. Båda två fördes till sjukhuset efter att ha andats in rök. Dock är ingen allvarligt skadad. Inga grannar behövde evakueras. Ungefär klockan fem på eftermiddagen var branden släckt, enligt räddningstjänsten. 

Nu ska en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet upprättas. Med det menas att man oaktsamt har vållat en brand eller orsakat fara för liv. Enligt Anna Westberg är det vanligt vid den här typen av bränder.

– Oftast upprättas en sådan anmälan när en brand har förekommit och spridit sig vidare, säger hon.