Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Tvångssterilisering kan slopas

Foto: Niklas Larsson / scanpix
Kravet på sterilisering vid könsbyte kommer att slopas. Det var politikerna rörande överens om i partiledardebatten under Pridefestivalen på fredagen.

– Det är ett mörkt kapitel i svensk historia, sade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) under debatten, som hölls i en kvalmig hörsal i Kulturhuset i Stockholm.

I dag får en person som vill byta kön i Sverige inte vara gift, frysa in ägg eller spermier, vara utländsk medborgare eller vara under 18 år.

En statlig utredning från 2007 föreslog ändringar i lagen. I juni i år presenterades ytterligare en utredning av Socialstyrelsen.

Den är ute på remiss och föreslår bland annat att steriliserings- och giftermålskravet tas bort.

Samtliga allianspartier är beredda att ändra lagen och Reinfeldt tycker att frågan är tillräckligt utredd för att kunna beslutas. Om det blir under den kommande mandatperioden är oklart.

– Jag tycker mig se att det finns möjligheter till ändringar, men vi har en etablerad ordning för hur vi kommer överens men den har vi ännu inte använt för detta, säger Reinfeldt.

Kristdemokraterna (KD), vars partiledare Göran Hägglund inte närvarade vid debatten, kan också tänka sig en ändring.

- Sterilisering är ett grovt kroppsligt ingrepp som inte känns tidsenligt. Det gäller att hitta en väg som fungerar på ett rättssäkert och bra sätt för de personer som är berörda, säger Hägglund till TT.

Oppositionen är också överens om att lagen måste ändras. Frågan är bara vilka delar. Medan Miljöpartiet och Vänsterpartiet tycker att 18-årsgränsen bör ses över, vill Socialdemokraterna ha kvar regeln.

Men enligt V:s partiledare Lars Ohly är S beredda att utreda frågan.

– Det kan innebära att vi kommer att försöka få fram förslag som innebär att man kan påbörja processen tidigare, men kanske att själva ingreppet inte kan ske innan man fyllt 18.

Enligt S-ledaren Mona Sahlin kommer oppositionen att lägga fram förslaget i riksdagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.