Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Underpris på förskolor utreds av åklagare

För fyra år sedan sålde stadsdelsnämnden ut hemtjänst- och förskoleverksamhet till ett kraftigt underpris. Nu har åklagare inlett en förundersökning om misstänkt grov trolöshet mot huvudman. Det kan öppna för fler utredningar mot de avknoppningar som Stockholms stad gjort.

När stadsdelsnämnden Enskede-Årsta-Vantör 2007 beslutade att knoppa av och sälja hemtjänstverksamheten till två enhetschefer sattes priset till 70 000 kronor för datorer och inventarier. Själva verksamheten fick man gratis. I efterhand har marknadspriset uppskattats till 20 miljoner kronor. Förutom den affären inleds också förundersökning om avknoppningen av fyra förskolor.

Jonas Eklund, miljöpartist i Stockholms kommunfullmäktige, polisanmälde affärerna för drygt ett år sedan. Då hade regeringsrätten slagit fast att försäljningen var ett brott mot kommunallagen när man sålde till ett lägre pris än marknadsvärdet.

– Skadan är ju redan skedd, men jag tycker det är bra att det blir en utredning, säger Jonas Eklund som själv satt i stadsdelsnämnden när beslutet togs.

– Miljöpartiet, socialdemokraterna och vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet och det var en lång diskussion vid mötet. Så ingen kunde undgå att höra argumenten, säger han.

Sedan avknoppningarna tog fart 2006 har flera stadsdelar och andra kommuner använt sig av samma modell; köparna betalar för inventarier och får verksamheten "på köpet". Som DN tidigare skrivit har ett stort antal vårdcentraler knoppats av på det sättet. Eklund har inte bestämt sig om han ska göra fler polisanmälningar, vilket i så fall skulle öppna för att andra avknoppningar blir föremål för brottsutredning.

– Det är stadsdelsnämndernas politiker som fattar besluten, men det är efter riktlinjer från politikerna i Stadshuset. De bär ansvaret, säger Jonas Eklund.

Han berättar också att han fått stöd från flera borgerliga politiker i korridorsnacket - "jag håller helt med", "det är helt galet".

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.