Undersköterska: "Man ska inte arbeta i vården om man inte är vaccinerad"
Statens medicinsk-etiska råd, SMER, har i ett uttalande påpekat anställda inom vård och omsorg har en moralisk skyldighet att vaccinera sig.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Fackförbundet Kommunal kallar vaccinationskrav inom omsorgen en ”icke-fråga”. Statens medicinsk-etiska råd anser att vårdpersonal har ett moraliskt ansvar att vaccinera sig och forskare menar att äldre och sjuka har rätt att få veta om den som ska utföra vård är vaccinerad.
– Det kan vara livshotande för de äldre, jag vill inte smitta de jag jobbar med, säger Marianne Wangenheim, som är undersköterska i hemtjänsten i Huddinge och som har flera kolleger som inte tagit vaccinet.
Marianne Wangenheim är undersköterska och arbetar i den kommunala hemtjänsten i Huddinge. För henne var det självklart att vaccinera sig, både för sin egen och för vårdtagarnas skull.
– Jag gjorde det så fort det var möjligt i januari. Jag var inte särskilt orolig heller, utan mer orolig för sjukdomen eller att jag skulle smitta dem jag arbetar med, säger Marianne Wangenheim, men lägger till att människor tycker olika.
Det är ett etiskt dilemma verkligen
Flera av hennes kolleger har inte vaccinerat sig.
– Jag ser att det här är livshotande för äldre och då kan jag förstå att det förs fram att det ska vara krav på att vara vaccinerad för den som arbetar med äldre.
Vad tycker du om att ett vaccinkrav skulle kunna leda till att personal blir uppsagd?
– Å ena sidan är det ju en livshotande sjukdom för de äldre, och de måste ju känna sig trygga med dem som kommer. Men att bli uppsagd är ju inte heller så roligt. Det är ett etiskt dilemma verkligen, säger Marianne Wangenheim.
Undersköterskan Marianne Wangenheim som arbetar i hemtjänsten i Huddinge säger att det var självklart för henne att vaccinera sig. Men flera av hennes kollegor har inte vaccinerat sig.
Foto: Lisa Mattisson
Håkan Jönson, professor vid Socialhögskolan vid Lunds Universitet, vill inte ge sig in i debatten för eller emot vaccinkrav. I en debattartikel i Expressen lyfter han i stället frågan om de äldres rättigheter. Håkan Jönson anser att vaccinationskravet alltför snabbt blivit en fråga mellan arbetsgivare och facket.
– Fokus måste bli vad de äldre tycker, och vad de har rätt att veta och kräva som omsorgstagare. Den sårbaraste gruppen måste vi utgå ifrån, säger Håkan Jönson till DN, och efterfrågar även en nationell policy, som ringar in de äldres rättigheter att få information och ställa krav på omsorgen.
Jönson lyfter Folkhälsomyndighetens rekommendation till personer som inte är fullvaccinerade; att hålla avstånd och att ta särskild hänsyn till personer i riskgrupp och personer över 70 år, liksom att undvika närkontakt för att minimera smittspridning. Han undrar hur den ska kunna översättas till äldreomsorgen.
– Om jag är 85 år gammal och multisjuk men vill fortsätta att leva några år till, ska jag då vara tvungen att ta emot kroppsnära hjälp i ett litet utrymme av personer som inte är vaccinerade? Får den som bor i äldreboenden eller tar emot hemtjänst ens veta något om det, skriver han i debattartikeln.
Och om de äldre inte har rätt att få veta kommer allt fler att avstå äldreomsorg, trots att behoven finns, befarar han.
– Möjligheten att tacka nej har man inte om man har stora hjälpbehov. Då borde man i alla fall ha rätt att få veta vem man tar emot. Det kommer att leda till bråkiga situationer och stigma, men det måste vara bättre än att människor avlider, säger Håkan Jönson.
”Fokus måste bli vad de äldre tycker, och vad de har rätt att veta och kräva som omsorgstagare. Den sårbaraste gruppen måste vi utgå ifrån”, säger Håkan Jönson, professor vid Socialhögskolan vid Lunds Universitet.
Foto: Privat
Vaccination är frivillig i Sverige, och det finns ett grundlagsskydd mot påtvingade kroppsliga ingrepp.
I början september gjorde Statens medicinsk-etiska råd, Smer, ett uttalande om den etiska aspekten av vaccination mot covid-19 bland anställda i vård och omsorg, som går ut på att anställda inom sjukvård och omsorg för äldre och personer med funktionsnedsättning har en moralisk skyldighet att vaccinera sig mot covid-19.
”Patientens/brukarens intresse av att smittorisken minimeras väger tyngre än den anställdes individuella val att vaccinera sig eller inte”, slår rådet fast.
– Det är ju staten som talar här. Men jag skulle önska att flera myndigheter, till exempel Socialstyrelsen, var lika tydlig, säger Håkan Jönsson.
– Vi svarar dem att vi uppmanar alla medarbetare att vaccinera sig och möjliggör vaccination på olika sätt, till exempel vaccination under arbetstid. Men vaccination är frivilligt och vi kan inte tvinga någon att vaccinera sig. Vi kan inte heller i dagsläget särbehandla personal, säger omsorgsdirektör Petra Oxonius, Botkyrka kommun, som samtidigt är noga med att betona att all personal följer Region Stockholms riktlinjer för att förhindra smitta.
Kommunal i Stockholms län vill inte kommentera Anna Starbrinks förslag. Enligt lokalavdelningen är vaccinationskrav en icke-fråga bland medlemmarna.
Foto: Anders G Warne
För facket är frågan om vaccinationskrav känslig. Kommunal i Stockholms län vill inte kommentera Starbrinks förslag. Enligt lokalavdelningen är vaccinationskrav en icke-fråga bland medlemmarna.
– Den har inte kommit upp som en fråga som medlemmarna vill att vi ska driva fackligt. Dels kan det vara skambelagt bland dem som inte vaccinerat sig. Dels är det kanske mer en fråga mellan den anställde och chefen på ett mer direkt plan, säger Fredrik Jansson, pressekreterare på Kommunal.
Förbundet har inga uppgifter på hur många av deras medlemmar i Stockholm som är ovaccinerade.
Arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, driver inte frågan om vaccinationskrav för vård- och omsorgspersonal. SKR vill att kommunerna uppmuntrar personalen, men är tydliga med att det inte får uppfattas som en påtryckning att vaccinera sig, eller att arbetsgivarna särbehandlar de som gör det.
– Vi är mer på linjen att få fler att vaccinera sig genom att göra enklare. Nu när en tredje dos ska ges på särskilda boenden exempelvis så kan man erbjuda personal som inte tagit den första dosen, säger Joakim Höijer, pressekreterare på SKR.
Undersköterskan Marianne Wangenheim lyfter också den problematik som skulle kunna uppstå om personal som vägrar vaccination skulle sägas upp.
SKR Sveriges Kommuner och Regioner, driver inte frågan om vaccinationskrav för vård- och omsorgspersonal. ”Vi är mer på linjen att få fler att vaccinera sig genom att göra enklare”, säger pressekreteraren Joakim Höijer.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Folkhälsomyndigheten uppskattar i en analys att bara drygt hälften av de som som jobbar inom äldreomsorgen i länet är fullvaccinerade mot covid-19.
– Det är ju svårt att få folk till vården. Vi har ju alltid brist på personal, säger Marianne Wangenheim.
I den senaste veckorapporten från Region Stockholm hade 51 personer konstaterats smittade på något av länets särskilda boenden. Även dödsfall har inträffat under hösten, som DN rapporterat.
– Det är väl helt enkelt så att man inte ska arbeta i vården om man inte är vaccinerad, säger Marianne Wangenheim.