Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-08 23:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/underskoterskan-om-intensivvarden-pa-covidavdelningen-det-ar-som-att-vara-med-i-en-film/

02:35. Undersköterskan Carina Palovaara Jansson har jobbat inom intensivvården på Karolinska i många år. ”Det är som att var med i en film”, säger hon om intensivvården för covid-sjuka.
STHLM

Undersköterskan om intensivvården på covidavdelningen: ”Vi som är med här känner att det är något historiskt”

På Karolinska universitetssjukhuset intensivvårdas just nu cirka 150 covidpatienter. Personalen beskriver läget som overkligt, som ett scenario de övat på men aldrig trodde att de skulle få uppleva. Undersköterskan Carina Palovaara Jansson och hennes kollegor jobbar 12-timmarspass för att hjälpa den strida strömmen av svårt sjuka patienter. DN har besökt intensivvårdsavdelningen för covidsjuka på Nya Karolinska i Solna.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 9 Undersköterskan Carina Palovaara Jansson förbereder sig för nästa långa nattpass bland covid-sjuka på Karolinska. ”Jag älskar mitt jobb. Men det känns som jag har åldrats tio år på några veckor”.
Foto: Anette Nantell
Bild 2 av 9
Foto: Anette Nantell
Bild 3 av 9 Undersköterskan Carina Palovaara Jansson har jobbat inom intensivvården på Karolinska i många år. ”Det är som att var med i en film”, säger hon om intensivvården för covid-sjuka.
Foto: Anette Nantell
Bild 4 av 9 Sjuksköterska och läkare på Karolinskas intensivvårdsavdelning för covid-patienter.
Foto: Anette Nantell
Bild 5 av 9
Foto: Anette Nantell
Bild 6 av 9 Vårdpersonal i patientutrymme på covidintensiven på Nya Karolinska. Journalföringen sker nu på papper.
Foto: Anette Nantell
Bild 7 av 9 Undersköterskan Carina Palovaara Jansson säger att det är som ett fängelse att jobba på covidintensiven, då hon också isolerat sig.
Foto: Anette Nantell
Bild 8 av 9 I direktkontakt med de svårt sjuka patienterna tas ett extra plastförkläde och plasthandskar på.
Foto: Anette Nantell
Bild 9 av 9 Hjältedåd, kallar undersköterskan Carina Palovaara Jansson hennes och kollegornas insatser bland de svårt sjuka patienterna.
Foto: Anette Nantell