Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-16 12:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/underskoterskor-i-protest-over-hela-landet/

STHLM

Undersköterskor i protest över hela landet

Bild 1 av 4 Undersköterskor manifesterar på Mynttorget i centrala Stockholm.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 4 Ett 50-tal undersköterskor och nästan lika många journalister samlades på Mynttorget under dagens demonstration. På platsen hölls tal av undersköterskorna Jenny Klingstam och Mari Viberg, initiativtagarna till undersköterskeuppropet.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 3 av 4
Foto: Magnus Hallgren
Bild 4 av 4
Foto: Magnus Hallgren

Runt om i landet protesterar tusentals undersköterskor under torsdagen för att få mer personal och bättre arbetsvillkor i vård- och äldreomsorgen. På Mynttorget samlades ett 50-tal undersköterskor för att protestera.

– Vi går själsligt sönder av att aldrig räcka till, säger Elisabeth Antfolk, undersköterska från södra Stockholm.

TT Text

Undersköterskeupproret startades i maj i år och har samlat in cirka 15.000 namnunderskrifter från undersköterskor som kräver förbättrade villkor. Den utlösande faktorn var att det riktade statsbidraget för ökad bemanning i äldreomsorgen avvecklades. Inför torsdagens demonstration lämnades namnunderskrifterna över till socialminister Lena Hallengren (S).

– Jag hoppas att det är fler som får ta emot det här eftersom det inte minst är de som driver äldreomsorgen som behöver fundera över vilka arbetsvillkor man ger, säger ministern till TT. 

På plats utanför riksdagen fanns bland annat Elisabeth Antfolk. Hon är ordförande för den sektion inom Kommunal som består av anställda inom privata vård- och omsorgsföretag i Stockholms stad.

– I dag jobbar vi delade turer, 14-timmarspass och varannan helg. Det är helt omöjligt att kombinera med något som helst privatliv. Och när vi arbetar känner vi oss ständigt otillräckliga, man kan inte vara medmänniska utan ska bara utöva sitt arbete på tidsbestämda villkor.

Elisabeth Antfolk, Stefan Ehn, Erica Stenung Riitta Ikäheimonen och Nesih Cilgin tillhör sektionen Privat vård och omsorg inom Kommunal som består av anställda i privata vård- och omsorgsföretag inom Stockholms stad. Foto: Magnus Hallgren

Hon får medhåll av sina fackkollegor som säger att utbildning är ett annat problem. De menar att kvalitén och professionalismen försämras när outbildade kommer in och arbetar. 

– Men det handlar också om bemanning. Man drar ner och slimmar i verksamheten men väntar också med att tillsätta personal när det uppstår en vakans. Då ska de som är kvar göra exakta samma arbete men på färre personer, det är ett utbrett problem, säger Erica Stenung. 

– Då väljer många undersköterskor att jobba extra för få lite mer i börsen men konsekvenserna blir att vi sliter ut oss och blir sjukskrivna, säger Riitta Ikäheimonen.

De berättar att de har många kollegor som slitits ut och fått sluta istället för att erbjudas rehabilitering. 

– Jag gick in i omsorgen för att jag ville tillföra något i människors liv. Jag hade visioner om att förändra någons dag med arbetssätt och yrkeskunskap. Att få göra bra och rätt, men i dag finns inga möjligheter att göra det, Elisabeth Antfolk och forsätter:

– I framtiden kommer vi sakna tusentals undersköterskor. Jag har fem vuxna barn men jag har sagt åt dem att hålla sig borta från omsorgsyrken. Det är det finaste jag vet men jag vill inte ha dit mina barn, jag önskar dem något så mycket bättre än att gå in i de här usla arbetsförhållandena och lönevillkoren. 

Initiativtagarna till undersköterskeuppropet, undersköterskorna Jenny Klingstam och Mari Viberg, lämnar över namninsamlingen till socialminister Lena Hallengren (S) på Socialdepartementet i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tillsammans med namninsamlingen fick socialministern även motta ett antal krav, bland annat om förbättrade arbetsvillkor, bättre arbetstider och högre status för undersköterskor.

– Vi socialdemokrater är väldigt tydliga med att det är välfärden som ska prioriteras. Fem miljarder årligen under den här mandatperioden är vad vi lovat i valrörelsen. Och jag skulle säga att det är just vård och omsorg som kommer få ta del av det här i de allra flesta kommuner, säger Lena Hallengren.

Förutom Stockholm hålls demonstationer under dagen även i Jönköping, Tingsryd, Skurup, Tranås, Borlänge och Mariestad.

Läs mer: Karolinska backar efter undersköterskors löneprotest