Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-25 19:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/unga-i-utsatta-omraden-forst-ut-att-erbjudas-vaccin-i-skolan/

STHLM

Unga i utsatta områden först ut att erbjudas vaccin i skolan

”Vi bedömer att det är viktigt att börja där vaccintäckningen är låg och risken att smittas är störst”, säger chefsläkare Johan Bratt.
”Vi bedömer att det är viktigt att börja där vaccintäckningen är låg och risken att smittas är störst”, säger chefsläkare Johan Bratt. Foto: Pontus Lundahl/TT

Smittspridningen av covid-19 ligger på en platå i Stockholm.

Samtidigt vidtar regionen en ny åtgärd för att komma tillrätta med den ojämna vaccintäckningen – nästa vecka kommer 12-15-åringar att erbjudas vaccin i skolan, först ut blir elever i områden där färre vaccinerar sig.

Smittspridningen och antalet patienter som vårdas med covid-19 på sjukhus i Stockholm har minskat något den senaste veckan. 1 300 fall har rapporterats den senaste veckan och totalt vårdas nu 85 patienter med konstaterad covid-19 i regionen, varav nio på intensivvårdsavdelning.

Enligt regionens chefsläkare Johan Bratt är det dock för tidigt att tala om en stadig nedgång. Han tror att ytterligare ett par veckor behöver passera innan det går att avgöra vilka konsekvenser lättnaderna av pandemirestriktionerna kommer att få.

– Vi ligger fortfarande på en platå och det går upp och ner lite. Vi behöver vänta och se hur det utvecklar sig, men någon direkt effekt av lättnaderna har vi inte sett, säger han.

Trots att antalet covidpatienter inom vården är relativt få är belastningen fortsatt ansträngd på sjukhusen i Region Stockholm.

– Det beror egentligen på tre faktorer, vi har fortfarande en del covidpatienter, vi har uppskjuten vård att beta av och ett stort antal patienter på barnsjukhusen med RS-virus, säger han.

Att sjukhusen nu tvingas hantera både covid-19-sjuka och en stor våg av RS-sjuka barn är en unik situation, men Johan Bratt bedömer läget är under kontroll och att man är rustade om ny period av hög smittspridning av covid-19 skulle bli verklighet.

– Vi skulle klara av det akuta vårdbehovet om vi fick en ny våg av hög smittspridning, men det skulle innebära att tempot för att beta av uppskjuten vård skulle stanna av eller pausas, säger han.

Från och med nästa vecka kommer Region Stockholm påbörja vaccineringen av 12-15-åringar i skolan, först ut att få vaccin på skoltid blir elever i Järvaområdet, och i ytterligare ett par områden där vaccintäckningen i de äldre åldersgrupperna är förhållandevis lågt. Därefter kommer fler skolor successivt följa efter.

– Vi bedömer att det är viktigt att börja där vaccintäckningen är låg och risken att smittas är störst, säger Johan Bratt.

Vaccineringen genomförs av skolorna, tillsammans med elevhälsan och vaccinatörer, samt koordineras av länsstyrelsen.

”Vi ser att vaccination av barn i de här åldrarna också kommer att bidra till en högre och jämnare vaccinationstäckning, vilket är viktigt för att minska riskerna för större genombrott”, skriver Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg i en kommentar till DN.

Sedan vaccinbokningen öppnade för 12-15-åringar den 4 oktober har 7 132 barn vaccinerats på mottagningar runt om i länet.

13 covidrelaterade dödsfall har rapporterats i Region Stockholm sedan förra fredagen och totalt har 4 433 avlidit med covid-19 i länet sedan pandemins början, gällande dödsfall finns det dock en eftersläpning i rapporteringen.

Läs mer:

Här får första stora kullen 12-åringar vaccin – ”Jag var inte orolig”

Rekordtidig säsong för RS-virus slår hårt mot barnsjukhusen

Ämnen i artikeln

Vaccination
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt