Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Unga kvinnor agerade knarkkurirer – riskerar långa straff

00:57. Här släpar två 19-åriga kvinnor två väskor med sammantaget 45 kilo haschkakor från ett förråd på Döbelnsgatan i centrala Stockholm till bagageluckan på en bil.

Här släpar två 19-åriga kvinnor två väskor med sammantaget 45 kilo haschkakor från ett förråd på Döbelnsgatan i Stockholm till bagageutrymmet på en bil. Nu står de, tillsammans med en 26-årig man åtalade för grovt narkotikabrott. Mannen har pekats ut som en av centralfigurerna i den narkotikahandel som styrs från Järvafältet.

– Jag är så jävla blåst och manipulerad, när någon säger något så tror jag på det. Det är därför jag är här i dag, för att jag är så jävla blåst, man blir blind.

Orden är en av de unga kvinnornas.

Det var hon som körde bilen som stoppades av polisen strax innan klockan fem på eftermiddagen måndagen den 19 juni i år.

Hon yttrar dem i ett av de sista polisförhör som hålls med henne i slutet av augusti. Då har hon suttit häktad i drygt två månader och i samtliga förhör innan det sista förnekat att hon var medveten om att det var så mycket narkotika i de väskor hon lovat att ta från Stockholm till Malmö.

– Jag trodde det var cigarettlimpor, säger kvinnan, som var 18 år när hon greps, men som nu hunnit fylla 19, i ett av de första förhören.

– Men du vet väl ungefär vad en cigarettlimpa väger? kontrar förhörsledaren.

De båda unga kvinnorna, som blir gripna där och då, vid E4:ans vägren, informeras i ett tidigt skede om att gränsen för grovt narkotika brott går vid 5 kilo hasch.

Då har de precis befattat sig med 45 kilo. De riskerar nu upp till 7 års fängelse.

Till slut erkänner dock den unga kvinna som körde bilen att honr visste att det var narkotika det handlade om.

Hon har frivilligt agerat knarkkurir åt en 26-åring som enligt polisen har en central roll när det gäller narkotikahandeln som styrs från personer som bor på Järvafältet.

Enligt polisutredningen skulle den unga kvinnan få 17.000 kronor för att köra haschet från Stockholm till Malmö.

En av de två väskor med sammanlagt 45 kilo hasch som de två flickorna släpade från ett förråd i centrala Stockholm.
En av de två väskor med sammanlagt 45 kilo hasch som de två flickorna släpade från ett förråd i centrala Stockholm. Foto: Polisen

Hon ville inte göra resan själv, det är därför hon har tagit med sig en jämnårig kompis. Även hon åtalas för grovt narkotikabrott, men av polisutredningen framgår att hon inte verkar ha varit särskilt insatt i vad resan gick ut på. Hon satt häktad under utredningens första två veckor, men släpptes sedan på fri fot.

Den aktuella dagen, den 19 juni, spanar polisen på de unga kvinnorna redan från morgonen. De tog då tåget från den mellansvenska stad där de är skrivna. De kommer till Stockholm, tar emot en swishbetalning på 5.000 kronor, äter lunch på Pizza Hut och plankar in på tunnelbanans blå linje.

I Akalla hyr de en silverfärgad Volvo och tar sig sedan tillbaka in till stan. De parkerar på Döbelnsgatan.

I två omgångar bär de ut två väskor ur en port. De måste hjälpas åt med den ena väskan, så tung är den.

Polisen hävdar att väskorna förvarats i ett förråd på adressen och att den 26-årige man som antas ha gett dem uppdraget att transportera narkotikan befinner sig på adressen och hjälper dem. Då har de unga kvinnorna kört ut på E4:an, riktning söderut.

Hos 26-åringen påträffar polisen stora mängder med kontanter.
Hos 26-åringen påträffar polisen stora mängder med kontanter. Foto: Polisen

Polisen följer efter, men har också personal kvar som spanar på adressen.

Den misstänkte 26-åringen kommer ut ur porten bara en kort stund efter att de unga kvinnorna lämnat adressen i bilen. Ungefär en halvtimme senare stoppas den silverfärgade Volvon i höjd med Alby.

De båda unga kvinnorna är förtegna och uppges vara chockade och nervösa när de stoppas och polisen öppnar så väl bagageluckan som väskorna.

De fotograferas vid vägrenen.

När de hörs senare på kvällen förnekar de brott. Kompisen till den unga kvinna som uppenbarligen är den som tagit på sig kuriruppdraget är mycket skakad.

Polisen frågar vad hon tänker på.

– Jag är rädd. Jag vill åka hem till min familj, svarar den tidigare ostraffade 19-åringen.

– Jag är rädd. Jag vill åka hem till min familj.

Senare samma kväll grips 26-åringen hemma hos sin flickvän. Vid husrannsakan i lägenheten hittar polisen drygt 46.000 i kontanter, en Rolexklocka värd över 100.000 kronor, ett Louis Vuitton-bälte värt drygt 8.000 och ett par skor av samma märke värderade till över 10.000 kronor.

Med tanke på att 26-åringen inte har en enda krona i taxerad inkomst under de senaste fem åren antar polisen att tillgångarna ”måste härhöra från brottslig verksamhet” och de kan därför tas i beslag.

Gripandet av 26-åringen är något av ett genombrott för polisen. Mannen har figurerat i flera olika spaningsärenden och har starka kopplingar till grovt kriminella personer som bor på Järvafältet. 

I förrådet på Döbelnsgatan hittar polisen en automatkarbin av modellen AK47:a och hemma hos hans flickvän även ammunition. Vapnet och ammunitionen är föremål för en annan, pågående och sekretessbelagd förundersökning som polisen inte vill uttala sig om.

Hemma hos 26-åringens flickvän hittar polisen ammunition.
Hemma hos 26-åringens flickvän hittar polisen ammunition. Foto: Polisen

26-åringen är tidigare dömd för penningtvätt i Holland och satt häktad misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott i Malmö under några veckor i slutet av 2016. Utredningen lades dock ner i brist på bevis och mannen fick 33.000 kronor i skadestånd av Justitiekanslern.

Efter det har 26-åringen setts tillsammans med en rad kända kriminella personer. Bland annat har han haft ett möte med den 30-åring som nyligen dömdes till livstidsfängelse för mordet på en utpekad gangsterledare i Kista på Bromma flygplats.

Han ses också tillsammans med en 21-åring som nyligen satt häktad misstänkt för mord på en 41-åring i Uppsala den 1 april och DN erfar att det är i samband med den mordutredningen som polisen får upp ögonen för den 19-åriga, nu knarkåtalade kvinnan.

• Läs mer: Källor till DN: ”Dödspatrullen misstänks döda för pengar”

Även i det ärendet ska 19-åringen ha agerat kurir, men då ska hon ha fraktat ett antal GPS:er, något som nämns i förbifarten i den här utredningen. Kombinationen av de misstankarna och det umgänge 19-åringen skaffat sig i Stockholm gör att polisens intresse för henne plötsligt blir stort.

När hon till slut erkänner det nu åtalade brottet vägrar hon gå in på detaljer och med vilka hon har kontakt. Hon uppger att hon fruktar för sitt liv och att hon inte förstått hur farliga personer hon har i sin bekantskapskrets.

– Nu när jag hamnat här förstår jag vilka jag faktiskt varit med, säger hon.

Förhörsledaren säger att han också tror att hon har blivit manipulerad, men lägger sedan till: 

– Genom att följa dina telefonsamtal så tror jag att du tyckte det var lite ballt också?

– Som jag sa, det livet jag levde var destruktivt, nu skäms jag. Det här hade kunnat sluta illa efter vad jag hört om de inblandade. Och jag är bara en liten snorungetjej, svarar 19-åringen.

Polisen tror dock inte att hon är så ovetande som hon vill göra gällande. I avlyssnade samtal använder hon spontat ord som ”ainajag” (polisjakt) ”beckna” (sälja narkotika på gatan) ”ladd” (kokain) och ”hegge” (hekto).

Rättegången inleds i Stockholms tingsrätt på tisdagen.

Den 26-årige mannen förnekar helt både brott och all övrig inblandning i fallet. Polisens starkaste bevis mot honom är hans dna i en handske som påträffades där narkotikan hade förvarats samt ett stort antal telefonsamtal han haft med den 19-åriga kuriren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.