Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-12 16:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/unga-kvinnor-anpassar-sin-kladsel-for-att-slippa-sextrakasseras-i-kollektivtrafiken/

STHLM

Unga kvinnor anpassar sin klädsel för att slippa ofredas i kollektivtrafiken

Bild 1 av 4 ”En gång när jag var 16 år följde en kille efter mig hela vägen hem från bussen. Jag sade att jag inte var intresserad och när jag bad honom gå blev han arg och krävde att få mitt telefonnummer”, säger Matilda Vestberg som studerar på Södertörn tillsammans med Linn Wanderoy (vänster) och Abigail Gimedhin (höger). Alla tre har upplevt obehagliga saker i kollektivtrafiken.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 4 ”Jag har varit med om allt från busvisslingar till folk som gör slemmiga ljud. Personer har demonstrativt tagit tag om min rumpa, lår och lagt armen om min midja. En kille blottade sig i tunnelbanan och var närgången mot mig och andra tjejer. Jag har även upplevt saker från vakter i kollektivtrafiken”, säger Rebecca Goudevenos, 31, Huddinge.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 3 av 4 ”Det har hänt flera gånger att personer har tittat på mig när jag gått till och från stationen vid skolan. Efter att jag har gått förbi visslar de och ropar saker. Det känns obehagligt att någon objektifierar mig, att jag inte bara kan vara en neutral person. Men jag bara fortsätter gå”, Johanna Strandberg, 24, Flemingsberg.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 4 av 4
Foto: Magnus Hallgren

Unga kvinnor anpassar klädseln, undviker vissa stationer och avstår från att åka tunnelbana på kvällen – allt för att slippa utsättas för sexuella övergrepp eller trakasserier i kollektivtrafiken. En ny studie visar att nästan hälften av Stockholmsstudenterna har drabbats.

– Det är kränkande när jag anses vara en köttbit i andras ögon, säger Rebecca Goudevenos.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.