Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Unga kvinnor reser från Stockholm till kriget i Syrien

Minst sex somaliska unga kvinnor har under maj månad rest från Stockholm till Syrien för att på olika sätt stötta de muslimska rebellerna i kriget, enligt Ibrahim Bouraleh, ordförande i Islamiska förbundet i Järva. Han befarar dock att mörkertalet är stort. ”Föräldrarna skäms och vågar inte söka hjälp. Men vi behöver hjälp, vi måste stoppa det här”, säger han.

Minst 75 personer lämnade enligt Säkerhetspolisen Sverige för att ansluta sig till al-Qaidainspirerade grupper i Syrien under förra året. En bedövande majoritet av dem var män.

Men nu har ett nytt fenomen uppmärksammats på Järvafältet:

Bara i maj månad har sex unga kvinnor rest till Syrien för att på olika sätt delta i konflikten.

– Vi är chockade, vi vet inte riktigt vad de gör där. Hittills hör vi bara rykten om vad som sker där nere, säger Ibrahim Bouraleh som under de senaste veckorna kommit i kontakt med ett par förtvivlade föräldrar till de unga kvinnorna.

Några rykten går ut på att kvinnorna gifter sig med krigförande män, eller att de på olika sätt stöttar och servar de krigförande. Andra går ut på att de själva deltar i konflikten, som soldater.

– Det är fruktansvärt svårt för deras föräldrar. De hamnar i chock och sörjer. Några orkar inte söka hjälp, andra vill inte. Men nu ringer det människor till mig nästa varje dag och är väldigt oroliga för vad som håller på att hända, säger Ibrahim Bouraleh.

Han har hittills – av anhöriga – fått bekräftat sex fall av unga kvinnor som rest till Syrien från Stockholmsområdet.

I början av maj reste tre syskon – två systrar och en bror – från Rinkeby till Syrien. Ett par veckor senare följde fyra andra flickor efter; en från Husby, en från Kista, en från Rinkeby och en från Hässelby.

Ett par av deras föräldrar bröt tystnaden och sökte sig till Islamiska förbundet i Järva för att få hjälp.

– Vi har engagerat alla våra eldsjälar, startat en stödgrupp för de drabbade föräldrarna och kopplat in en somalisktalande psykolog. Men vi behöver mer hjälp för att få stopp på det här, säger Ibrahim Bouraleh.

I ett brev till flera högt uppsatta chefer inom stadsdelsförvaltningen och polisen vädjar han nu om hjälp.

– Framför allt behövs det stöd när dessa ungdomar återvänder. De kommer att lida av posttraumatisk stress som troligen kräver vård och psykologiskt stöd, fortsätter Ibrahim Bouraleh.

Hans bild är att de föräldrar som drabbats varit helt ovetande om deras barns planer.

Var har de då radikaliserats?

– Vi känner till vissa föreningar som lockar till sig ungdomarna. Föräldrarna har ingen aning om vad som sker under dessa sammankomster, utan tror att det är som vilka föreningar som helst.

I oktober uppmärksammade bland andra BBC att två somaliska flickor som levde och pluggade i Oslo frivilligt gett sig i väg för att kriga i Syrien. Deras far kontaktade polisen, som kunde spåra döttrarnas mobiltelefoner till Turkiet. Pappan åkte dit för att stoppa dem från att resa vidare, men misslyckades.

I ett brev till sina föräldrar skrev döttrarna, fritt översatt:

”Muslimer är för närvarande under ständig attack på alla fronter och någonting måste göras. Vi vill hjälpa muslimerna och det enda sättet att göra det är att vara med det i deras lidande och deras glädje. Det är inte tillräckligt att stanna hemma och skicka pengar. Därför har vi bestämt oss för att åka till Syrien och göra vad vi kan.”

Enligt Ibrahim Bouraleh har även några av de drabbade föräldrarna i Sverige rest efter sina döttrar och försökt stoppa dem i Turkiet. De har dock inte hunnit fram i tid.

– Det här är ett problem som vi måste lösa tillsammans, både med förebyggande arbete och med stöd till de som är inblandade, säger Ibrahim Bouraleh.

Enligt honom är Säkerhetspolisen medveten om de sex fall av unga kvinnor som rest till Syrien han själv känner till. Till DN säger Säkerhetspolisen att de känner till att även kvinnor reser och att de gör det för att ”logistiskt stödja”.

Psykolog Yassin Ekdahl, tidigare verksam inom Röda korset och nu aktiv bland annat inom det europeiska nätverket RAN, Radicalisation Awareness Network, är mycket bekymrad över utvecklingen.

– I Sverige finns det ingen beredskap eller plan för hur myndigheterna ska agera i de här fallen. I länder som Danmark, Belgien och Holland har man sedan flera år utarbetat handlingsplaner som gör det lättare, säger han.

Yassin Ekdahl har tidigare bara stött på något enstaka fall i Sverige där en kvinna rest till Syrien:

– Det vi ser nu är någonting nytt som vi måste ta på stort allvar. I det här fallet är det ytterst viktigt att samhället visar att de kan stötta och att de drabbade familjerna kan lita på dem.

Säkerhetspolisens bild

• Minst 75 personer har under 2013 rest från Sverige till Syrien och anslutit sig till al-Qaidainspirerade grupper enligt Säkerhetspolisen.
• Av dessa 75 har vissa återvänt och det finns information om att vissa avlidit.
• Säkerhetspolisen bedömer att återvändare är ett potentiellt allvarligt attentatshot i Sverige och att de även kan radikalisera och rekrytera nya personer att resa eller stödja våldsbejakande islamism på annat sätt.
• Resandet till Syrien från Sverige är mycket omfattande i förhållande till andra ”al-Qaidainspirerade resor”. Säkerhetspolisen ser inga indikationer på att resandet håller på att avta.
Källa: Säkerhetspolisens årsrapport

Vad gör Säkerhetspolisen?

• Säkerhetspolisen har små möjligheter att stoppa en utresa. Får man information om att en person avser att resa försöker man samtala med personen i fråga för att påtala riskerna med att resa till en konfliktzon och man avråder att resa.
• När en person återkommer arbetar Säkerhetspolisen med att försöka bedöma om återvändare planerar attentat eller stödjer terrorism på annat sätt, exempelvis genom rekrytering eller finansiering.
• Det kan finnas skäl att överväga att samtala med andra personer, exempelvis anhöriga, som kan ha värdefull information eller som kan påverka situationen. Det är framför allt män i åldrarna 18-30 som reser till Syrien men även kvinnor reser utomlands för att logistiskt stödja.
Källa: Säkerhetspolisen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.