Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

”Ungdomarna en nyckelfråga”

Olika utsikter. Politikerna vill satsa på Järvafältet, men hur klyftorna ska minskas är en mer osäker fråga.
Olika utsikter. Politikerna vill satsa på Järvafältet, men hur klyftorna ska minskas är en mer osäker fråga. Foto: Magnus Hallgren
Den finns en stor politisk enighet om att det är viktigt att satsa på stadsdelarna på Järvafältet. Men enigheten om vad som bör göras är inte lika stor.

Järvalyftet startade 2007 i stor politisk enighet i Stockholms stadshus. 200 miljoner öronmärktes för speciella satsningar. De stora pengarna i Järvalyftet kommer dock från andra håll. Bostadsbolagen investerar till exempel miljarder i upprustning av bostäder som i dag har 30–40 år på nacken.

Efter en tid blev det strid kring Järvalyftet. I Husby ansåg många att hela satsningen var ett påhitt uppifrån som inte hade någon förankring bland invånarna. Upprördheten över planer på att riva bostadshus och renovera andra med betydligt högre hyror som följd var särskilt stora.

–  Vi tyckte efter ett tag att man struntade i dem som bor på Järvafältet så vi hoppade av. Nu har det blivit bättre med mer dialogmöten och mindre av dekret uppifrån, så vi är med igen, säger oppositions-borgarrådet Roger Mogert (S).

– I början gick bostadsbolag och andra för hårt fram och vi fick en stor förtroendeklyfta i Husby. Den klyftan finns inte längre. Minst 5.000 invånare i Husby har deltagit i dialogmöten och sättet att arbeta med att förbättra en stadsdel tar vi med oss från Husby till andra delar av staden, säger ytterstadsborgarrådet Joakim Larsson (M)

Det finns en stark politisk enighet kring att det är viktigt att låta de olika stadsdelarna på Järvafältet utvecklas genom att skapa mer liv i centrumen och större möjligheter för företag att hitta lokaler lokalt. Men också genom att bygga samman stadsdelarna.

–  Husby och Kista hänger egentligen ihop. Men det finns en osynlig mur mellan stadsdelarna. Vi måste bygga ihop dem ännu mer och det är viktigt att Kistas kraft som företagsmotor spiller ut över hela Järva, anser Bo Sundin (M) ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd.

Nämnden har haft ”Strukturplan för Husby” på dagordningen de två senaste sammanträdena. Planen – som är fabricerad i Tekniska nämndhuset på Kungsholmen – har diskuterats men nämnden har än så länge bordlagt den.

– Problemet med den planen och mycket annat inom Järvalyftet är att man saknar insyn, anser Mia Päärni (S), vice ordförande i Rinkeby – Kista stadsdelsnämnd.

När Järvalyftet bara var fina ord var det inte så lätt att ta det på allvar. Nu pågår upprustningen av bostäder i Husby, det arrangeras ständiga möten om olika projekt som ska utveckla stadsdelen och sedan en månad är planerna på nytt kulturhus ett viktigt diskussionsämne. Många är engagerade i arbetet med att skapa en bättre stadsdel.

–  En nyckelfråga är ungdomarna. Det är väldigt många på Järvafältet som har otroligt svårt att få in en fot på arbetsmarknaden, säger Bo Sundin. Han håller fram nya lärlingsutbildningar och ett mentorprogram där företagare ska investera i människokraft från närområdet som två betydelsefulla satsningar.

Socialdemokrater och Moderater är överens om att en nyckel i Järvalyftet är att se till att siffrorna över arbetslösa och bidragstagare sjunker. Men även om Roger Mogert numer tycker att Järvalyftet är en angelägen satsning gör han inte vågen för den.

– Samtidigt som de satsar på Järvalyftet sker en hel del försämringar i samhällsservicen. Skolorna har fått snytingar som gör att de saknar resurser att få fler att klara betygskraven. Vårdcentralen i Husby lades ned och nu finns en oro för att Husbybadet ska privatiseras och priserna för att bada höjas radikalt, säger han.

Mia Päärni är orolig för att Järvalyftet paradoxalt nog kan leda till att det blir allt sämre ekonomiskt i Husby.

– De bostäder som rustas får så höga hyror att de som bor där får allt mindre att röra sig med. Då blir det dåligt med det ekonomiska underlaget för butiker och annan service. Det här har en politisk dimension. Stockholms stad kan inte styra var näringslivet satsar. Men staden kan ordna egna jobb där de behövs. Till exempel genom att flytta stadsdelsförvaltningen från Kista till Husby, säger Mia Päärni.

Joakim Larsson är i huvudsak nöjd med Järvalyftet. Han framhåller att hyresgästerna i Husby kan påverka hur mycket bostäderna ska renoveras och därmed hyressättningen. Han får då och då siffror på att tryggheten och trivseln ökat i stadsdelarna.

– Men vi har lång, lång väg kvar i arbetet med att minska ungdomsarbetslösheten och utanförskapet, påpekar Joakim Larsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.