Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/unilabs-anmaler-sig-sjalva-for-hantering-av-provsvar/

STHLM

Unilabs anmäler sig själva för hantering av provsvar

Unilabs tog över en stor del av ansvaret för laboratoriemedicin åt primärvården och specialistmottagningar i Region Stockholm i april. Foto: Beatrice Lundborg

Unilabs gör en lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg efter att bolaget har stora problem i hanteringen av provsvar och röntgen för svårt sjuka patienter. Anmälan gäller ett av de 6.000 provsvar som bolaget ligger efter med att analysera.

Som DN rapporterat har klagomålen på bolaget strömmat in från vårdgivare i länet sedan Unilabs tagit över laboratoriemedicin och röntgen i regionen, efter en kritiserad upphandling som sänkte Region Stockholms kostnader med 40 procent. Svårt sjuka patienter, många med misstänkt cancer, har fått vänta i månader på provsvar och röntgen. Bolaget har fått godkänt att ta in underleverantörer för att beta av de tusentals provsvar som måste analyseras, för att de ska leva upp till avtalet med Region Stockholm. 

Nu förbereder Unilabs en lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg. Det framkom under de samtal som hälso- och sjukvårdsförvaltningen hade med Unilabs ledning i förra veckan, enligt Region Stockholm. 

”Unilabs har cirka 6.000 prover inom klinisk patologi som väntar på att analyseras i enlighet med avtalet med hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Vid mötet i fredags informerade Unilabs hälso- och sjukvårdsförvaltningen att de hade för avsikt att lämna in lex Maria-anmälan till IVO rörande hanteringen av ett specifikt provsvar”, skriver presstjänsten på Region Stockholm i ett mejl till DN. 

Unilabs är mycket förtegna om vad anmälan gäller, men Johan Höglund, vd för Unilabs Sverige skriver att en vårdgivare klagat på Unilabs hantering, och att kommunikation pågår. Han bekräftar att en Ivo-anmälan förbereds. 

”Det stämmer att det gäller ett specifikt provsvar”, skriver Johan Höglund i ett mejl. 

Sedan i våras har ett stort antal vårdgivare på regionens vårdcentraler och specialistmottagningar vänt sig till regionen och varnat för patientsäkerhetsrisker.

”Vi anmäler hellre en gång för mycket än en gång för litet. Det är vår policy”, uppger Johan Höglund. 

Lex Maria innebär att vårdgivare enligt lag har skyldighet att anmäla vårdskada eller risk för vårdskada till Ivo. 

Läs mer: Unilabs vd: Vi arbetar intensivt med att lösa situationen 

Läs mer: Unilabs polisanmäls efter fördröjda provsvar