Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Uppdraget: Få ungdomar att upptäcka okända områden

Skarpnäck ligger illa till i Ungdomskommissionens undersökning. Det är den stadsdel som Stockholms unga mest sällan besöker.

– ”Det finns ingen anledning att åka dit”, svarar de. Jag kan förstå dem, det finns inget att göra, säger Lucas Dow, som själv bor i Skarpnäck.

Årets upplaga av Ungdomskommissionen sommarjobbar åt Stockholms stad med att undersöka ungas syn på sin egen och andra stadsdelar och hur – och varför – ungdomar rör sig mellan stadsdelarna.

– Det är ett uppdrag av Stockholms Hållbarhetskommission och vi ska komma fram till förslag för att få unga att röra sig mer mellan olika platser och prata mer med andra ungdomar, säger processledaren Aron Wängborg.

Ungdomskommissionen – en ungdom från varje stadsdel – har dels varit ute i alla stadsdelar och intervjuat 100 ungdomar, dels skickat ut en digital enkät som de har fått 135 svar på.

Östermalm och Söder får flest besök, Skarpnäck, Spånga-Tensta och Enskede-Årsta-Vantör lägst antal. Det som lockar unga att lämna sin hemmaplan är i tur och ordning vänner, nöjen och skola.

– Men när vi intervjuade folk var det många som svarade shopping, säger Adam Forslöw.

– I vissa stadsdelar har man tillgång till väldigt mycket. Jag bor i Hässelby-Vällingby och min enda anledning att åka därifrån är skolan och att träffa kompisar, annars har vi allt vi behöver, säger Linus Edlund.

De som bor inne i stan har inte varit så mycket runt om i förorterna. Det kan man förstå, det mesta finns inne i stan.

Lucas Dow och hans grupp intervjuade ungdomar i Kista och Rinkeby – och i Hässelby-Vällingby där han aldrig hade varit förut.

– Det var ganska likt Skarpnäck, lite mer liv, kanske. De som bor inne i stan har inte varit så mycket runt om i förorterna. Det kan man förstå, det mesta finns inne i stan, säger han.

De flesta som svarat på enkäten rör sig utanför sin stadsdel tre till fem gånger i veckan, de stadsdelar de åker till är främst innerstan och Bromma. Men det finns även ungdomar – från Rinkeby, Bromma, Enskede-Årsta-Vantör, Farsta, Skärholmen och Kista – som bara rör sig utanför sin stadsdel några gånger om året.

– Syftet med vårt arbete är att få fler att röra på sig. Om man känner sig otrygg i sin stadsdel kanske man kan hitta nytt folk att vara med som passar en bättre, säger Fredrik Sandwall.

– Segregationen minskar om man rör på sig mer, säger Adam Forslöw.

I enkäten fick ungdomarna också frågan om hur de trivs i sin stadsdel, på en skala från 1 till 10.

– Runt 80 procent svarade 8, 9 eller 10. De trivs ändå bra, folk är väldigt stolta över det område de bor i, säger Adam Forslöw:

Ungdomskommissionen bad de intervjuade komma med tips på hur man ska få ungdomar att röra sig mer över stan.

– Jag tror att de flesta tycker att evenemang är det bästa verktyget. Stockholms stad borde ordna fler evenemang, särskilt i stadsdelar som många inte besöker, säger Adam Forslöw.

– Man kan göra en app för att uppmuntra ungdomar, med erbjudanden om aktiviteter varje dag under sommarlovet – med rabatt, säger Linus Edlund.

Stockholms stad borde ordna fler evenemang, särskilt i stadsdelar som många inte besöker

Fredrik Sandwall – och många som svarade på enkäten – tror på billigare busskort.

Finns det några pengar för att förverkliga ungdomarnas förslag?

– Det här är ett långsiktigt arbete för ett sammanhållet Stockholm, det är den tredje Ungdomskommissionen. Ett av den första kullens förslag var en ungdomsgård i Järva inriktad på teknik, för att få fler ungdomar intresserade av att arbeta med teknik och it. Nu i sommar har Tech-gården i Kista smygöppnat, säger Aron Wängborg.

Sju av tio i enkäten svarade att de hade fördomar om andra stadsdelar, fördomar som i turordning var hämtade från rykten, sociala medier och vanliga medier.

– De som bor i förorten tycker att det finns en falsk bild av deras område, säger Lucas Dow.

– Väldigt många i Hässelby-Vällingby tycker det, de menar att stadsdelen framställs som kriminell och brottslig, säger Linus Edlund.

– De som inte höll med om att det fanns fördomar om deras område kom från rikare stadsdelar som Bromma, Älvsjö och Kungsholmen, säger Adam Forslöw.

För att göra okända områden mer lockande ska kommissionen – med hjälp av en kommunikationsbyrå – ta fram en affisch för varje stadsdel.

– Vi ska nämna sex känslor, sex aktiviteter och tre sevärdheter i stadsdelen, säger Lucas Dow.

Vad har du valt för Skarpnäck?

– Det är inte jättemånga byggnader att välja på, som inne i stan. Jag valde Skogskyrkogården, Flatenbadet och Nackareservatet.

Linus Edlund bor i Hässelby-Vällingby:

– Det var lätt att komma på saker om Hässelby-Vällingby. Bio, många ställen att äta på, shopping i Vällingby city. Och jäkligt många ängar och fotbollsplaner, säger han.

***

DN FRÅGAR: Vilka är de bästa och sämsta stadsdelarna?

Foto: Alexander Mahmoud

Felicia Säfvenberg, 26, restaurangbiträde, Uppsala

– Djurgården, det är fint och grönt, som en oas mitt i staden. Det är lite ovanligt att hitta i Stockholm. Det är mindre kul med förorter där det inte händer så mycket.

Foto: Alexander Mahmoud

Lucky Nafri, 23, kock, Alby

– Östermalm, det är fint och det finns bra shopping och restauranger. Jag gillar att hänga där. Alby gillar jag inte så mycket trots att jag bor där, haha.

Foto: Alexander Mahmoud

Alexandra Andersson, 23, kreatör, Fridhemsplan

– Fridhemsplan, där jag har bott nu i två månader. Det finns starka subkulturer på till exempel Söder- och Östermalm, men det är mer öppet runt Fridhemsplan. Jag gillar det inte så mycket mitt i smeten, typ Drottninggatan.

Foto: Alexander Mahmoud

Carl Widstrand, 27, student, Södermalm

– Södermalm, där jag bor. Det är väldigt trevligt med mycket att göra, många uteställen och restauranger. Jag bodde i Kista förut, där var det lite mycket betong för mig.

Foto: Alexander Mahmoud

Amanda Nilsson, 24, fotograf, Kungsholmen

– Medborgarplatsen har jag börjat gilla mycket, det är en naturlig mötesplats där jag ofta träffar mina kompisar. Jag är inte så hemma vid Östermalm, jag känner inte att jag passar in där.

Enkät: Henning Eklund

Foto i text: Alexander Mahmoud

Fakta.Drygt 100 ungdomar om stadsdelar de besöker – och undviker.

Vilka stadsdelar besöker du minst en gång i månaden? (137 svar)

1. Södermalm 57,7 procent

2. Kungsholmen 47,4 procent

3. Norrmalm 46 procent

4. Östermalm 38 procent

5. Hägersten- Liljeholmen, 32,1 procent

6. Vällingby- Hässelby 29,2 procent

7. Bromma 29,2 procent

8. Enskede-Årsta- Vantör 27,7 procent

9. Skärholmen 27 procent

10. Älvsjö 24,1 procent

11. Farsta 23,4 procent

12. Spånga-Tensta 19 procent

13. Skarpnäck 16,8 procent

14. Rinkeby-Kista 15,3 procent

Vilka stadsdelar har du aldrig besökt? (106 svar)

1. Skarpnäck 40,6 procent

2. Spånga-Tensta 37,7 procent

3. Enskede-Årsta-Vantör 33 procent

4. Skärholmen 26,4 procent

5. Farsta 24,5 procent

6. Rinkeby-Kista 19,8 procent

7. Vällingby-Hässelby 16 procent

8. Hägersten-Liljeholmen 16 procent

9. Älvsjö 15,1 procent

10. Bromma 14,2 procent

11. Norrmalm 10,4 procent

12. Kungsholmen 5,7 procent

13. Södermalm 2,8 procent

14. Östermalm 1,9 procent

Fakta.Kommissionen

Alla 14 stadsdelsförvaltningar ingår i projektet och bidrar med en ungdom till gruppen. De leds av processledare som arbetar med sommarjobbarna under de tre veckorna och guidar dem genom deras uppdrag.

Sommarjobbarna ska producera en rapport och presentera resultatet av sin undersökning och sina förslag på lösningar för politiker och tjänstemän.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.