Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Upplands Väsby först med jämställdhetskarta

Sofia Gullberg, projektansvarig för jämställdhetskartan, kommunalrådet Anders Rosén (V) och kommundirektör Hillevi Engström.
Sofia Gullberg, projektansvarig för jämställdhetskartan, kommunalrådet Anders Rosén (V) och kommundirektör Hillevi Engström. Foto: Magnus Hallgren

Upplands Väsby vill bli bäst i jämställdhetsklassen. Kommunen blev Sverigefemma i senaste rankingen och är nu först i länet med en jämställdhetskarta.

– Kartan är en ögonöppnare, då ser vad vi måste göra, säger Anders Rosén (V), kommunalråd.

Jämställdhetskartan lanserades av kommundirektören Hillevi Engström, tidigare moderat minister, inspirerad av kommuner i Västsverige.

– Det är ett spännande sätt att visa hur det ser ut. Vi är först i länet men jag uppmuntrar fler kommuner i länet att införa den, säger Hillevi Engström.

Kartan är ett webbverktyg som mäter jämställdhet på många områden i den rödgröna kommunen. Den är öppen för alla som vill och orkar ta in bland annat hur mycket kvinnor förlorar på lönegapet. Det handlar om omkring 2,5 miljoner under en livstid jämfört med männen i kommunen.

– Statistik kan man inte komma förbi, då ser vi vad vi måste göra, nu jobbar vi med att få upp lönerna för socialsekreterare och undersköterskor, säger Anders Rosén.

DN träffar honom på kommunstyrelsens möte i kulturhuset Messingen där jämställdhetskartan visas för politiker och allmänhet. Kommunstyrelsen är det mest jämställda Upplands Väsby har, med åtta kvinnor och sju män.

Ledamöterna ställer lojalt upp på skolfoto för att visa att man har ambitioner i jämställdhetsklassen. I foajén hänger redan två utmärkelser, för bästa it-kommun och bästa miljökommun.

– Vi är jättebra på politisk representation men samhället i stort är väldigt könsuppdelat. Det här är lite av en gammal brukskommun med djupa strukturer med byggnadsarbetare och kvinnor i vård och omsorg, säger Anders Rosén.

Kommunalrådet ser den könsuppdelade arbetsmarknaden som sitt största huvudbry.

– Kvinnojobb värderas så pass mycket lägre än mäns vilket får stor påverkan på deras livsmöjligheter. Det gäller både lön och pension, kvinnor blir fattigpensionärerna och skillnaderna ökar, säger han.

Kvinnojobb värderas så pass mycket lägre än mäns vilket får stor påverkan på deras livsmöjligheter.

Jämställdhetskartan visar även på framsteg. Som att kommunen har en hög andel kvinnliga egenföretagare och att mäns uttag av föräldrapenningen ökat. Nu har jämställdhetsfrågan lyfts till högsta kommunledningsnivå och ska integreras i all politik. Kommunen har nyligen satt sex nya jämställdhetsmål, ett handlar om att stoppa mäns våld mot kvinnor.

– Vår största utmaning är våld i nära relationer. Det måste man jobba strukturerat med redan i förskolan. Vi jobbar också med nyanlända och pratar om regler i Sverige, vi har sett en del problem i skolorna att man inte riktigt vet hur man umgås mellan könen, säger Hillevi Engström.

I höstas ställde kommunen frågor om sexuella trakasserier i Stockholmsenkäten. Var tredje tjej i nian och varannan i tvåan på gymnasiet hade blivit tafsade på eller blivit sexuellt trakasserade på nätet eller i verkliga livet. Mot bara var tionde kille i samma årskullar.

– Ny lyfter vi frågan och är ute i skolor för att prata med elever om sexuella trakasserier och värdegrund. Vi har också startat ett projekt för våldsprevention i tre skolor, för att jobba förebyggande mot våld och sexualiserat våld – och inte bara med våldsoffer, säger Sofia Gullberg, projektansvarig för jämställdhetskartan.

Kartan ska leda till konkreta handlingsplaner på alla nivåer.

– Vi arbetar redan aktivt med att söka upp invånare för dialog inför planprojekt för att alla ska få lika mycket inflytande. Traditionellt tyckte mest äldre män till om projekten, säger Sofia Gullberg.

Mansdominansen gäller dock inte alla områden. Upplands Väsby ska rekrytera en samhällsbyggnadschef och har svårt att hitta kompetenta manliga sökande.

– De flesta kvalificerade som söker är kvinnor. Med om det skulle bli en kvinna så blir alla höga förvaltningschefer kvinnor. Jämställdheten går ju åt båda håll, jag tror på balans i ledningsgrupper, säger Hillevi Engström.

Något årtal för när jämställdhet ska vara nådd finns inte och precis som många kommuner har Upplands Väsby noll koll vem som utför det obetalda hemarbetet trots att man har som mål att utjämna skillnader.

– Det vore intressant att titta på, men det är inget vi har bestämt, säger Anders Rosén, kommunalråd i Upplands Väsby.

Den kvinnliga kommundirektören, Hillevi Engström, har dock en privat strategi för att inte hamna ensam bland smutstvätten.

– Jag är nog en väldigt jämställd person vågar jag nog säga. Men å andra sidan är jag inne på min tredje relation. Det tar ju tid att hitta en jämställd man också, säger hon och skrattar.

Jämställdhetens självklara plats på dagordningen var ett av skälen till att hon sökte sig tillbaka till Upplands Väsby.

– Det är ett väldigt bra klimat här. Det finns ingen tolerans för att inte ta de här frågorna på allvar. Här skrattar ingen åt jämställdhet, det är viktigt på riktigt. Men bra kan bli bättre, jämställdhet måste man jobba med hela tiden, säger hon.

Fakta. Upplands Väsbys sex mål för jämställdhet

1 Kvinnor och män har samma möjligheter att delta i samhällslivet.

2 Ekonomisk jämställdhet råder mellan män och kvinnor.

3 Mäns våld mot kvinnor har upphört.

4 Jämställd omsorg.

5 Likabehandling i förskola och skola.

6 Stadsbyggnad utifrån jämställdhetsperspektiv.

Källa: Upplands Väsby kommun

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.