Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Upplopp och bränder i Husby

Foto: Johan Nilsson / Scanpix

Ungdomar satte eld på bilar och kastade sten mot polisen i Husby i västra Stockholm på söndagskvällen. Ett 50-tal hyresgäster evakuerades från ett bostadshus på grund av en garagebrand och centrum vandaliserades. Tre poliser skadades.

– Vid tiotiden på kvällen skickade vi ut personal till en adress i Husby. Kollegerna möts då av ungdomar som kastar sten mot dem. Det fortsatte med ett par våldsamma upplopp och omfattande skadegörelse, säger polisens presstalesperson Lars Byström.

Totalt deltog ett 40-tal poliser och brandmän från fem stationer i Husby efter att oroligheterna började på söndagskvällen. Polisen hade dessförinnan fått larm om att ungdomar kastat sten mot tunnelbanan. Lars Byström säger att det rörde sig om ”ett 50- till 60-tal ungdomar”.

– Vi har inte gjort några gripanden, men det hör till vad vi kommer att försöka göra under dagen. Vi ska se på eventuellt filmmaterial och höra vittnen så att vi kan se till att lagföra de personer som gjort sig skyldiga till brott, säger Lars Byström.

Under kvällen och natten brann flera bilar. Enligt Scanpix fotograf i Husby förekom uppgifter om att ett hundratal bilar brunnit. Han såg alla typer av utbrända fordon, bland annat lastbilar och en stor grusbil. Polisen vill i nuläget inte gå ut med någon uppgift i sammanhanget.

– Vi håller på att göra en sammanställning och vi får se var det landar när det är klart. Till dess att avrapportering är gjord säger vi att det rör sig om ett antal bilar, om vi säger något i runda slängar skulle det bara kunna missuppfattas, säger Lars Byström.

Enligt Megafonen, en ungdomsorganisation som bland annat är engagerad i Husby, är oroligheterna en följd av att en 69-årig man sköts ihjäl av polis vid en insats i Husby på måndagen för en vecka sedan.

”Vi förstår att folk reagerar på det sättet”, säger Rami Al-Khamisi från Megafonen i ett pressmeddelande.

Innan den 69-årige mannen sköts i måndags hade han hotat poliserna med en machete. Då kastade polisen en distraktionsgranat för att kunna övermanna honom, vilket misslyckades. Megafonen kräver en oberoende utredning av händelsen och håller en presskonferens nu på förmiddagen.

Byström vill inte säga om det finns något samband mellan nattens oroligheter och händelsen då en 69-årig man sköts ihjäl vid ett polisingripande i Husby i förra veckan.

– Det är svårt att säga om det finns något samband, men det är något som vi tittar på. Vi hade bara för några dagar sedan en liknande händelse i Brandbergen. Men det är för tidigt att börja prata om samband, säger han.

– Tyvärr händer sådant här då och då, inte så ofta tack och lov, men det är inget unikt att sådant här händer i vissa områden.

Vid 02-tiden kom larm om en brand i ett fristående garage på Nordkapsvägen. Rökutvecklingen var kraftig och minst ett 50-tal hyresgäster i de omkringliggande fastigheterna evakuerades och togs om hand i bussar under några timmar innan de fick återvända hem, uppger Stockholms brandförsvar.

På grund av gasflaskor i byggnaden kunde rökdykare inte gå in lokalen. I stället övergick man till defensiv brandbekämpning med skum. På måndagsmorgonen pågick fortfarande efterarbete med den branden.

– Det är omfattande skador i Husby centrum. Många glasrutor har krossats, säger Fredrik Andersson, länsvakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Enligt Andersson har oroligheterna böljat fram och tillbaka under kvällen och natten. Tre poliser skadades av stenar som ungdomar kastade mot dem. Under natten utbröt också en mindre brand i en skola på Trondheimsgatan nära Husbys T-banestation, nordväst om Nordkapsgatan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.