Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Upplopp vid nazistisk demonstration

Foto: Åsa Beckman

En demonstration från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen spårade ur vid Medborgarplatsen i Stockholm. 38 personer har gripits misstänka för våldsamt upplopp.

– De gick till angrepp mot polisen, säger Eva Nilsson vid Stockholmspolisen.

Medlemmarna hade samlats strax före klockan 13.30 med plakat och banderoller på Östermalm för att genomföra en icke tillståndsgiven demonstration. Den startade lugnt och polisen eskorterade gruppen som tillhör Nordiska motståndsrörelsen mot Södermalm.

Där anvisades de en plats, och kort därefter gick gruppen till attack mot polisen. Enligt uppgift till DN var upprinnelsen att de vägrat acceptera att den anvisade platsen skulle avgränsas med plastband.

– Det var mycket lugnt hela vägen men en stund efter att de hade kommit till Medborgarplatsen gick de till angrepp på polisen, säger Eva Nilsson.

DN:s Åsa Beckman blev vittne till upploppet. Ett 40-tal poliser, en del till häst och även piketen, som var på plats använde pepparsprej mot angriparna. Demonstranterna placerades längs husväggarna.

– De ligger på varandra, det är kallt, de ligger med huden direkt mot snön, och det är fullt med poliser och polishundar runt om. Polisen delar ut små sprejflaskor till de gripna, som sprejar i sina egna ögon, säger Åsa Beckman.

Flaskorna ska innehålla ett motmedel mot pepparsprejen.

– Nu är det lite färre åskådare men för en stund sedan var det minst 150 personer som stod omkring, en del frågade upprört vad som hände och vad en sådan här insats kostar.

Någon i demonstrantgruppen på marken ropar plötsligt ”Heil Hitler, grabbar!”, och alla de övriga svarar ”Heil Hitler!”.

I snön intill ligger Nordiska motståndsrörelsens flagga och banderoller.

Polisen har gripit 38 personer misstänkta för våldsamt upplopp. Enskilda misstänks även för försök till våld mot tjänsteman och försök till misshandel.

Samtliga har bussats till tre olika polisstationer.

– De ska identifieras, höras och sedan får åklagaren besluta om de ska friges eller anhållas, säger Eva Nilsson.

En demonstrant skadades och behövde sjukhusvård, och två poliser skadades lindrigt.

Enligt Eva Nilsson fanns det inga motdemonstranter på platsen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.