Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Upploppet startade när dömd rappare visiterades

Foto: TT

En hyllad gangsterrappare stod i centrum för måndagens polisingripande i Rinkeby. Stenkastningen startade när narkotikapolis visiterade mannen. Sedan artisten gripits för att ha gått beväpnad stänger Stockholms stad nu av honom från ett stort ungdomsevenemang.

Händelseförloppet klarnar när det gäller måndagskvällens våldsamma upplopp i Stockholmsförorten Rinkeby. Drygt ett femtiotal unga killar attackerade under flera timmar människor, bilar, butiker och poliser utan att en enda av dem greps. Stockholmspolisen, som hade en stor insats redo, har i efterhand utsatts för massiv kritik från Rinkebybor, näringsidkare och egna anställda.

DN har genom olika källor kartlagt vad som skedde under kvällen:

Vid 19-tiden går Rinkebypolisens gatulangningsgrupp in på Rinkeby torg. I anslutning till t-banan upptäcker de civila poliserna en man i 20-årsåldern. Sex dagar tidigare har de gripit mannen just här för grovt vapenbrott och narkotikabrott, men åklagare har valt att inte begära honom häktad. Samma sak har hänt sex veckor tidigare.

Gatulangningsgruppen bestämmer sig för att än en gång kontrollera mannen. De är beredda på att hitta en ny pistol.

– Om någon har tagits med vapen tidigare kan det finnas anledning att anta att personen är beväpnad igen, säger en av de poliser som deltog i insatsen.

Något vapen hittas inte, men misstankar fattas om narkotikabrott. Ett kort förhör hålls på plats.

– Det hela gick lugnt till väga, forsätter polismannen.

Den kontrollerade mannen är rap-artist och har det senaste året rönt stor uppmärksamhet. I sina låtar framställer han sig som en gangster med kärlek till brott, droger och vapen. Under fjolåret dömdes han till ungdomsvård för narkotikabrott.

– För många unga i Rinkeby är han en idol, säger Martin Marmgren, områdespolis i Rinkeby.

Tidigare under dagen har artisten fått ett besked: han får inte längre vara med att arrangera och uppträda på ett kommande musikevenemang på Ungdomens Hus i Rinkeby. Anledningen är de pågående utredningarna om grova vapenbrott.

– När vi fick reda på det här av polisen uteslöts han från hela arrangemanget. Vi vill inte att sådana personer ska stå som förebilder för våra ungdomar, säger Stefan Lindström, enhetschef för förebyggande ungdomsinsatser inom Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning.

Det är när rapparen visiteras vid t-banan som de första stenarna kastas, enligt DN:s källor.

Foto: Christine Olsson/TT

– Poliserna försöker avvärja angreppet och gripa ungdomarna som attackerat dem. Stenkastarna springer i väg och jakten fortsätter in på en eritreansk förening i närheten, berättar en person som befann sig i närheten.

– Ofta uppstår sådana här situationer på grund av vinstintresse, man vill skydda sina affärer och narkotikan. Den här gången är det något annat som triggar i gång angreppet, säger en av poliserna i gatulangningsgruppen.

Han och de andra lyckas inte klarlägga vem eller vilka som kastat stenarna. Men inne i föreningslokalen upptäcker de en 17-åring som inte borde vara där.

– Han var efterlyst eftersom han avvikit från ett LVU-hem, berättar en av polismännen.

17-åringen har förekommit i ett flertal brottsutredningar. Fem år tidigare har han knivhuggit en polis i låret i samband med att hans storebror skulle LVU-omhändertas efter beslut av socialtjänsten. Poliserna tar sig nu fram till 17-åringen, griper tag i honom och ställer honom mot en vägg för att kunna visitera hans fickor. Personer som vistas i lokalen protesterar och tycker att det går onödigt hårdhänt till.

– Varje gång han rörde sig fick han en armbåge i ryggen, hävdar Abdulkadir Aweis som hade suttit vid samma bord som 17-åringen.

Abdulkadir Aweis är praktikanställd inom Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning med uppgift att få unga kriminella att byta livsstil. Han lägger sig i polisernas arbete och påstår att han kan övertala 17-åringen att följa med självmant.

– Det slutar med att jag blir utkörd och får en hand i bröstet, säger han.

– De här personernas agerande ligger och gränsar till våld mot tjänsteman och jag är väldigt stolt över att vi lyckas hantera situationen så lugnt som vi gör, kommenterar en av polismännen.

Samtidigt tilltar stenkastningen utanför lokalen, där några poliser håller vakt. De fruktar för sin säkerhet och inser att de måste agera. Någon av dem tar fram en burk med OC-sprej men attacken fortsätter. För att skingra den aggressiva hopen drar en annan polis sitt tjänstevapen, samtidigt som han tänder en ficklampa.

– Jag bländas, sen ser jag pistolen. Jag blir livrädd och säger till honom att lägga ner vapnet, säger Abdulkadir Aweis, som nu befinner sig utomhus.

Jag bländas, sen ser jag pistolen. Jag blir livrädd och säger till honom att lägga ner vapnet.

Poliserna skriker ”backa!” men stenkastarna fortsätter. Kort därpå avlossas ett skott.

– Det kändes som att det gick alldeles intill mig, säger Abdulkadir Aweis.

Han och flera av angriparna springer i väg. Poliserna lyckas med sitt uppdrag. 17-åringen kan transporteras bort och senare återföras till LVU-boendet som han rymt ifrån.

Här kunde det hela ha slutat. Istället samlades fler och fler killar – de yngsta så unga som 12 år gamla – runt Rinkeby torg. Många av dem döljer sina ansikten bakom huvor och halsdukar.

Flera polisfordon från ingripandeverksamheten kör in i området, men upploppsmakarna är fler än poliserna.

– Det går fort för dem att samlas i de här situationerna, det vet vi från tidigare händelser. Ungdomarna kommunicerar blixtsnabbt med sina mobiler, säger områdespolis Hanif Azizi som senare själv kommer till platsen.

Även de uniformerade poliserna möts av stenar. Snart brinner en bil på parkeringen. Abdulkadir Aweis går i väg till bussen. Han går fram till en av ”grabbarna”, som han säger, och ber dem att åtminstone inte kasta sten på brandkåren.

– Sen hör jag någon som står och dödshotar en polis. Jag vänder mig om och ser en liten kille, så där tolv år gammal. Han pratar precis som de äldre och jag blir så förbannad, vem har lärt honom det här?

Abdulkadir Aweis tar tag i killen och leder honom åt sidan.

– Jag säger att han ska lägga av. Varför gör han så här? Vem vill han bli? Jag har själv varit kriminell berättar jag, men var är mina miljoner?

Under de kommande timmarna är det upploppsmakarna som har makten i Rinkeby. Poliserna har dragit sig tillbaka till sina bilar.

– Ungdomarna som kastade sten kom närmare och närmare bilarna. Men i stället för att gå ut och ingripa satte poliserna på sirenerna och körde i väg, hävdar Chaima Hakam, som driver en marockansk butik inne på torget.

Sex bilar sätts i brand, därefter fortsätter den aggressiva hopen in på Rinkeby torg. Med hjälp av en brandsläckare och andra tillhyggen kraschar de ruta efter ruta på butiker och restauranger. Några av de unga männen tar sig in i Lidls matvarubutik och grabbar åt sig vad de kommer åt. Restaurangen Noor Halal, där många av områdets medelåders män brukar samlas på eftermiddagar och kvällar, skonas däremot.

En som följer händelserna på första parkett är, enligt DN:s källor, rap-artisten. Via en app i sin mobil ska han sänt livebilder till flera hundra följare, vilket gör att polisen i efterhand ser honom som en möjlig uppviglare.

När en av DN:s fotografer kommer till platsen är upploppsmakarna däremot inte intresserade av att bli dokumenterade. Fotografen fälls till marken, sparkas i huvudet och blir bestulen på sin kamerautrustning. Först när butiksinnehavaren Chaima Hakam ingriper besinnar sig våldsmännen och fotografen kan ta sig i väg till sin bil, chockad och blödande. Han ringer 112 och blir kopplad till polisens ledningscentral. Han vill anmäla händelsen och få hjälp att ta tillbaka kameran.

– Beskedet jag får är att de inte kan skicka någon patrull, säger fotografen, som på egen hand åker i väg till Karolinska universitetssjukhuset.

Men mindre än en kilometer bort, vid Rissneleden, står över tjugo polisbilar. Stockholmspolisens regionala insatsledare Emil Juhlin har gett order om att styrkan ska avvakta. Frustrationen sprider sig bland poliserna. Är detta verkligen rätt taktik?

– Det var svårt för många att förstå varför vi inte fick göra vårt jobb, berättar områdespolis Hanif Azizi.

I stället självdör upploppet. Chaima Hakam, som i flera timmar stod som en mänsklig sköld framför sin lilla butik, menar att de inblandade killarna tröttnade. En annan boende i området hävdar att en del föräldrar till sist sa ifrån.

– Det var mammor, pappor och några från moskén som sa till grabbarna att sluta, hävdar personen.

Även gangsterrapparen tar sig från platsen. Vid 23-tiden postar han ett inlägg på Facebook där han understryker att han inte är kriminell.

DN har utan framgång sökt mannen. När eventuellt åtal för grovt vapenbrott kan väckas är oklart.

– Förundersökning fortgår och jag kan inte uttala mig om hur lång tid det kommer att ta, säger kammaråklagare Ulrika Rosén.

Det var inte hon utan hennes kollega Jonas Svanfeldt som beslutade att mannen inte skulle begäras häktad, då han greps för grovt vapenbrott i mitten av februari. Svanfeldt, som hade jouren denna dag, minns att han inte såg någon fara för att mannen skulle återfalla – trots att det alltså bara gått sex veckor sedan han greps för samma typ av brott.

– Sen spelar ju åldern roll, vi ska ju vara försiktigare med att frihetsberöva personer under 21 år, svarar Jonas Svanfeldt.

Rinkebypolisens chef Niclas Andersson säger till DN att han är oerhört trött på att kriminella som gripits med vapen på allmän plats inte frihetsberövas:

– Det är oacceptabelt att dessa personer blir sittande kortare tid än vad det tar att avrapportera ärendet. Åklagarna har en del att jobba på, enligt min uppfattning.

Ännu på fredagseftermiddagen hade inga misstänkta gripits efter upploppet, skadegörelsen, stöldräderna och misshandeln under måndagskvällen.

– Vi har tolv olika ärenden och det tar en väldig tid att sortera all information, säger Michael Palmqvist som leder utredningarna.

DN har varit i kontakt med Emil Juhlin som inte vill kommentera måndagskvällens beslut.

Särskilda åklagarkammaren inledde först på torsdagen förundersökning rörande tjänstefel med anledning av den verkanseld som polisen använde vid ingripandet. Ingen person är hittills hörd i utredningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.