Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 01:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/uppmaningen-till-stockholmarna-undvik-att-aka-kollektivt-i-helgen/

STHLM

Uppmaningen till stockholmarna: Undvik att åka kollektivt i helgen

Det är besättningen i skärgårdstrafiken som avgör när en båt är full. De har då rätt att neka resenärer att gå ombord.
Det är besättningen i skärgårdstrafiken som avgör när en båt är full. De har då rätt att neka resenärer att gå ombord. Foto: Fredrik Sandberg/TT

SL och Waxholmsbolaget går nu ut med en gemensam vädjan till stockholmarna om att inte resa kollektivt under Kristihimmelsfärdshelgen.

– Det finns risk att man inte kommer med Waxholmsbåten hem, och om man insjuknar ute i skärgården får man inte åka med även om det skulle finnas plats, säger SL:s trafikdirektör Fredrik Cavalli Björkman.

Den kommande helgen brukar traditionellt innebära en hel del resande till lantställen och skärgårdsöar. Det bekymrar SL och Waxholmsbolaget. Inte minst då vädret väntas bli fint.

– Stockholmarna har varit duktiga på att följa vår uppmaning att undvika kollektivtrafiken för att minska risken för smittspridning. Men nu ser vi att resandet tenderar att öka, säger Fredrik Cavalli-Björkman, SL:s trafikdirektör, i ett pressmeddelande. 

Framför allt SL har haft problem med trängsel på vissa platser och linjer. Vid rusningstid har det varit riktigt trångt vid knutpunkter i Stockholms kollektivtrafik. Detta är också något som man fått kritik för av både resenärer och Folkhälsomyndigheten

Enligt SL:s egna siffror som redovisar resmönstren från början av mars till mitten av maj var resandet som lägst under påskveckan. Därefter har fler och fler börjat åka kollektivt.

Resandet i Stockholms kollektivtrafik har ökat sedan vecka 15.
Resandet i Stockholms kollektivtrafik har ökat sedan vecka 15. Foto: Ali Lorestani/TT

– Vi kör så mycket trafik som vi över huvud taget kan och vi har satt in extra turer där vi ser att det är svårast för resenärerna att hålla de rekommenderade avstånden ombord. Tyvärr räcker det inte alltid, säger Fredrik Cavalli-Björkman. 

På Waxholmsbolagets båtar har beläggningen varierat. I början av pandemin var resandet högre än motsvarande veckor 2019. Under påskveckan var antalet påstigande jämförbart med en normal vintervecka, men samtidigt lägre än under påsken 2019. Det bedöms bero på att årets påsk var kylig, till skillnad från påsken 2019 som var varm och solig.

Inom skärgårdstrafiken avgör besättningen när en båt är full. De har då rätt att neka resenärer att gå ombord. Hur många som får plats varierar beroende på fartyg och väder.

– Det finns risk att man inte kommer med Waxholmsbåten hem, och om man insjuknar ute i skärgården får man inte åka med även om det skulle finnas plats. Därför bör man för säkerhets skull avstå från att resa med Waxholmsbolaget, särskilt under Kristihimmelsfärdshelgen, säger Fredrik Cavalli Björkman.

Läs mer: Skärgårdsvåren förstördes av pandemin 

Läs mer: Efter kritiken: Så många reser kollektivt i coronakrisen