Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-21 00:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/uppror-mot-sl-har-har-vi-bara-bussen/

STHLM

Uppror mot SL: ”Här har vi bara bussen”

Bild 1 av 4 Mattias Annwall och Katrin Friberg har startat en namninsamling för att rädda Ekeröbussarna, som skrivits på av över 1 200 personer.  ”Det är ett förödande förslag, och ska man vara krass så är det landsbygden som drabbas värst”, säger Katrin Friberg.
Foto: Paul Hansen
Bild 2 av 4 Hur påverkas du av bussneddragningarna? Maria Magnusson, fritidsledare Uppgårds­skolan, Stenhamra:– Det är ett samtalsämne bland eleverna, och en elev från elevrådet kom nyss och talade om att vi ska skicka in protestlistor från skolan om neddragningarna. Det här är en högstadieskola och det drabbar många elever, som inte kommer att kunna ta sig till och från skolan utan problem. De flesta åker hit kommunalt från Färentuna, så det är klart att det ställer till det för dem.
Foto: Paul Hansen
Bild 3 av 4 Hur påverkas du av bussneddragningarna? Sven Norman, pensionär, Jäsängen:– Jag är synskadad och åker till Stenhamra varje dag med bussen för jag där har jag mina kompisar. Man måste ju åka kollektivtrafik när det finns. Om det inte blir några turer på dagarna riskerar jag att bli sittande innanför väggarna. För mig skulle det vara en katastrof. Eller får jag fler färdtjänstbiljetter då? Jag hoppas verkligen att det är inte blir verklighet. Men de vill väl att vi ska cykla allihop.
Foto: Paul Hansen
Bild 4 av 4 Hur påverkas du av bussneddragningarna? Agneta Jansson, vårdare, Svartsjö:– Det är rena vansinnet. Det är konstigt av SL att göra så här, och även dåligt för klimatet. Jag är helt beroende av bussen, eftersom jag jobbar på en gruppbostad i Stenhamra på mycket oregelbundna tider. Jag åker med buss 315 och 316 och bägge är hotade. Om det här blir verklighet kan jag inte jobba kvar för jag kan inte komma till och från jobbet på kvällarna. Det får bara inte ske.
Foto: Paul Hansen

Bussupproren sprider sig snabbt i länet. I Botkyrka, Norrtälje och Värmdö är missnöjet med neddragna busslinjer redan högljutt. På Ekerö – där 19 busslinjer kortas, får färre turer eller helt försvinner – har invånarna samlat 1.200 namnunderskrifter.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in