Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-30 03:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/upprord-stamning-nar-grundutbildade-ska-losa-akut-brist-pa-iva-sjukskoterskor/

STHLM

Upprörd stämning när grundutbildade ska lösa akut brist på iva-sjuksköterskor

”Jag är orolig för mina kollegor. Att behöva kämpa mot ett impopulärt beslut mitt under pandemin känns som ett slag i magen,” säger intensivvårdssjuksköterskan Kalle Lindström.
Foto: Eva Tedesjö

Under pandemin har bristen på intensivvårdssjuksköterskor förvärrats. Efter många avhopp öppnar Karolinska nu en ny dörr – specialistutbildning ska inte längre krävas för att jobba med de sjukaste patienterna.

Enligt ledningen handlar det om att bryta en ond cirkel av underbemanning, men sjuksköterskor larmar om att patientsäkerheten hotas.

– Vi tvingas ta strid under pandemin. Det här är en kortsiktig lösning som riskerar att förvärra problemet, säger Kalle Lindström, intensivvårdssjuksköterska på Karolinska i Huddinge.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis till lucia.

Alla artiklar gratis fram till 13 december, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

  • DN.Prio

    Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning

  • DN.se

    Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se

  • e-DN

    Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.