Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Utbyggnaden av t-banan inte finansierad”

Kollektivtrafiken i Stockholm är enormt eftersatt, menar Miljöpartiet som därför välkomnar Alliansens förslag om utbyggnad av t-banan. ”Men det är obegripligt att de fortfarande lägger dubbelt så mycket på förbifarten” säger partiets språkrör Åsa Romson.

– Alliansen börjar nu äntligen förstå att det är kollektivtrafiken som ska prioriteras istället för motorvägarna om vi vill bygga en hållbar stad med många nya bostäder. Men det är obegripligt att man fortfarande lägger dubbelt så mycket pengar på förbifarten som på nya tunnelbanor, säger Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet, i ett uttalande.

I förslaget som presenteras på DN Debatt räknar Alliansen med en totalkostnad på 25,7 miljarder för den föreslagna utbyggnaden av t-banan i Stockholm.

– Problemet är bara att förslaget endast är finansierat till en femtedel, säger Daniel Helldén, oppositionsborgarråd för Miljöpartiet i Stockholm, till DN.

– Den största bristen i förslaget är hur finansieringen ska gå till. Enbart utbyggnaden till Nacka kommer att kosta 11 miljarder kronor. Den stora frågan är vad regeringen egentligen tänker skjuta till, säger Daniel Helldén, (MP), oppositionsborgarråd i Stockholm.

Framkomligheten för bussarna i innerstan är ett annat problem med förslaget, fortsätter han:

– Det kommer att bildas en flaskhals på Fridhemsplan som försämrar bussarnas möjlighet att ta sig fram i innerstan, fortsätter han.

Annars välkomnar Miljöpartiet satsningen.

– Det är bra att Alliansen äntligen har tagit sitt förnuft till fånga. Kollektivtrafiken har varit enormt eftersatt under den här mandatperioden.

– Nu föreslår de nio nya t-banestopp. MP menar att det behövs minst 20, säger Helldén.

Även Miljöpartiets talesperson i trafikfrågor, Stina Bergström, tycker att satsningen är glädjande.

– Men vi vill använda ännu mer pengar till kollektivtrafik genom att omförhandla hela Förbifartspaketet, säger hon.

Den 24 november ska MP presentera sitt förslag för en utbyggnad av kollektivtrafiken i Stockholms län.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.