Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Utmana en olympier i Kungsträdgården

Foto: SoK

Kanske är det i Kungsträdgården den börjar, vägen till ett framtida olympiskt guld. Samtidigt som OS i Rio drar i gång på torsdag startar tre dagar av pröva på-idrottande i Kungsan.

Det är Sveriges olympiska kommitté som turnerar land och rike runt för att barn och unga ska kunna testa olika idrotter.

– Vi vill sprida den glädje som idrott kan ge och samtidigt ge unga en chans att prova på ett femtontal sporter utan att behöva ge sig till en idrottsanläggning. Blir man sedan intresserad så kan man få kontaktuppgifter för att kunna fortsätta, säger Stellan Nilsson, projektledare på Stockholms stad som är med och arrangerar.

De idrotter som finns representerade är boxning, capoeira, cricket, friidrott, gymnastik, handboll, judo, basket, rodd, rugby, schack, bordtennis, segling, tennis, innebandy och golf.

De nuvarande olympierna är på andra sidan jordklotet men ett stort antal föredettingar av rang finns på plats. Tennisspelaren Joachim "Pim Pim" Johansson, skytten Nathalie Larsson, skridskoåkaren Johan Röjler och skidskytten Tord Wiksten är några som ska mingla, berätta, instruera och utmanas. En annan är hockeyspelaren Danijela Rundqvist, tvåfaldig OS-medaljör.

Det är inte mycket is i Kungsan så här års?

– Det är det som är så härligt med Olympic day att vi är med barnen på alla idrotter som finns representerade. Och vi är också nybörjare på vissa sporter, säger Danijela Rundqvist, som kommer att låta sig utmanas i att jonglera med klubba och boll, eller "hatta till tio" som det heter på fackspråk.

– Jag minns själv hur det var att få testa nya sporter som ung. Jag började med fotboll som sjuåring och testade sedan fridirott, bowling, självförsvar innan det blev hockey först när jag var tretton. Det är helt underbart att man här har så många sporter och engagerade ledare på ett och samma ställe.

Olympic day startar i morgon, torsdag kl 13, och fortsätter under fredagen och lördagen. Evenemanget är främst för barn och ungdomar men vuxna som vill pröva sin talang kommer också att få testa.

– Bara de snällt väntar på sin tur, säger Stellan Nilsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.