Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Utomhusbad på Järvafältet blir 80 miljoner dyrare än planerat

Utomhusbadet på Järvafältet har diskuterats i 40 år. Nu är det dags igen.
Utomhusbadet på Järvafältet har diskuterats i 40 år. Nu är det dags igen. Foto: AIX arkitekter

I 40 år har man pratat om att bygga ett utomhusbad på Järvafältet. Nu ska bygget klubbas i kommunfullmäktige. Men det blir dyrare än planerat.

Tidigare var 230 miljoner kronor budgeterat för bygget. Nu räknar man med att det kommer kosta 310 miljoner.

Redan när stadsdelarna på Järvafältet byggdes på 70-talet var närheten till vatten en fråga som diskuterades av ansvariga politiker och stadsplanerare. 

Det har gått drygt 40 år sedan planerna på ett bad vid Eggeby gård på Järvafältet för första gången kom upp till diskussion. Nu är det dags för beslut i frågan.

Nämnderna har redan sagt ja till utomhusbadet, men vid fullmäktige den 11 december ska frågan om badet avgöras en gång för alla. 

Badet, som är lika stort som utomhusdelen av Eriksdalsbadet på Södermalm, ska enligt planerna stå färdigt till badsäsongen 2019. Byggstarten är planerad till 2018.

Läs mer: Järvafältet ska få friluftsbad om tre år

Men smakar det så kostar det. Tidigare hade man budgeterat 230 miljoner kronor för bygget. Men det kommer att bli dyrare än så.

310 miljoner kronor kommer bygget att kosta – och då är inte kostnader för nya vägar, cykelbanor eller parkeringar inräknade.

Prislappen har flera förklaringar. Bland annat pekar kommunen på att krav beträffande utformningen av själva bassängerna och anläggningen har inneburit förhöjda kostnader. Dessutom pekar man på ett utökat behov av arkeologiska utgrävningar och större teknikutrymmen.

Läs mer: Rödlistade småkryp kan rädda motorbanan på Järvafältet

Det mesta tyder på att bygget kommer att klubbas i kommunfullmäktige. Även alliansen ser positivt på badbygget, men skriver i sin gemensamma reservation att man oroar sig för att kostnaderna ska rusa iväg under bygget.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.