Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Utomhusteater vid Hornstull tar plats under bron

Filip Adamo och Rennie Mirro har startat en ny teater.
Filip Adamo och Rennie Mirro har startat en ny teater. Foto: Hilda Arneback

Stockholm har fått en ny teater på en minst sagt urban adress. Mitt i betongdjungeln kommer Teatern under bron att få Hornstulls kulturliv att blomstra i sommar.

Du vet det där guldläget nedanför trappan från Hornsgatan? Bredvid bilfirman Jan-Eriks, den där lilla, rätt skräpiga stenlagda återvändsplätten vid brofästet? Det är där som du och minst 299 andra semestersköna, teaterintresserade stockholmare kommer att mingla, äta lite mat och se en föreställning i sommar. Åtminstone om de goda vännerna, och numera även teaterdirektörerna, Rennie Mirro och Filip Adamo får som de vill. De har startat en ny, oberoende utomhusteater i Stockholm, Teatern under bron.

– Det är något slags vakuum i augusti då inte så mycket händer, trots att många är tillbaka i stan inför skolstarten. Dessutom brukar det vara som allra finast väder i Stockholm då, säger Filip Adamo och tittar ut över platsen där en scen och 300 besökare ska få plats.

Just nu ser det inte särskilt mingelvänligt ut, men han och Rennie Mirro målar upp en levande bild över hur det ska bli och visar var man ska kunna äta och dricka. Varje fredag, lördag och söndag med premiär den 19 augusti ska Mirro spela huvudrollen i uruppförandet av en nyskriven pjäs av en hitintills hemlig, men mycket välkänd, journalist som gör manusdebut. Planen är att spela en ny pjäs varje sommar.

– Jag tycker mycket om resan fram till premiär och att se hur hela processen växer fram. Hitintills har jag inte hunnit tänka så mycket på hur det kommer att kännas att stå på scen, men både jag och Filip drivs framåt av utmaningar, säger Rennie Mirro, mest känd för roller i musikaler som ”From Sammy with love” på Stadsteatern och ”Flashdance the musical” på China.

Mirro och Adamo lärde känna varandra när de jobbade med Melodifestivalen. Rennie utformade numren för SVT:s räkning och Filip arbetade med artister på ett skivbolag. De provade sedan att ses även utanför jobbet och snart befann de sig ganska regelbundet på krogen diskuterandes kreativa projekt och idéer.

– För att undvika att bli som de där som man stöter på i Lilla Baren på Riche, som alltid har en massa projekt på gång som aldrig blir av, beslöt vi oss för att göra slag i saken av det vi pratade om. Vårt företag heter Brian Flanagan Productions, kan man sin filmhistoria så vet man var det namnet kommer från, säger Filip och syftar på namnet på Tom Cruise karaktär i filmen ”Cocktail”.

Teatern under bron ska spela matinéer och vara öppen samtidigt som Hornstulls marknad som samlar flanerande stockholmare på helgerna med start den första helgen i april fram till den sista i oktober. Filip Adamo och Rennie Mirro hoppas att marknadens besökare ska hitta till Teatern under bron på vägen och det kommer att finnas biljetter till försäljning på plats som ett komplement till de man förköper på nätet. Det mesta som händer i Hornstull brukar som bekant få den något uttjatade stämpeln hipster, i synnerhet om något kallar sig för pop-up som Teatern under bron också gör. Men de nyblivna teaterdirektörerna är noga med att alla ska känna sig välkomna.

– Vi är ute efter de som sitter och är lite bakis på restaurang Calexico’s här runt hörnan lika mycket som de som bor på Kommendörsgatan på Östermalm och älskar teater. Vi vill skapa en teater man kan besöka utan att känna tvång att göra sig fin eller anstränga sig på något särskilt sätt. En ny slags teaterupplevelse helt enkelt, under bron, säger Filip Adamo.

Fakta.Teatern under bron

Adress: Hornstulls strand 15–17.

Premiär för årets föreställning på Teatern under bron: Den 19 augusti.

Speldatum: Den 19–21 och den 26–28 augusti samt den 2–4 september.

Biljetter till årets föreställning ”Ett nyskrivet drama som provocerar och berör” släpps den 31 mars, biljetter kommer även finnas till försäljning på plats i sommar.

TUB:s vänner: I medlemskapet ingår ett besök på årets föreställning med tillhörande mat och dryck samt förtur till biljettsläpp för kommande teateruppsättning.

Info: För ytterligare information se teaternunderbron.se

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.