Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 16:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/utredning-om-vaktingripande-mot-gravid-laggs-ned/

STHLM

Utredning om vaktingripande mot gravid läggs ned

00:33. Ordningsvakter ingrep mot en kvinna på Hötorgets tunnelbanestation i centrala Stockholm. Kvinnan, som är gravid och hade ett barn med sig, fick föras till sjukhus efter händelsen.

Utredningen om två vakters ingripande mot en gravid kvinna på tunnelbanestationen på Hötorget i Stockholm läggs ned. Samtidigt påpekar åklagaren Lucas Eriksson att det ”möjligen hade varit bäst” att låta kvinnan få fortsätta sin färd.

En av de två vakterna kommer inom kort att återgå i arbete – medan den andre har valt att lämna jobbet.

Rätta artikel

Två ordningsvakter ingrep mot en höggravid kvinna vid en situation i en tunnelbanevagn i stationen på Hötorget den 31 jaunari i år. På filmer från händelsen kan man se hur de två vakterna drog ut kvinnan – som även hade sin 5-åriga dotter med sig vid tillfället – ur vagnen. Därefter lägger vakterna ner kvinnan på en bänk på perrongen. 

Kort efter händelsen kom beskedet att polisen hade upprättat två anmälningar om händelsen: en om misstänkt tjänstefel från vakternas sida, och en om våldsamt motstånd från kvinnans sida.

Nu läggs båda utredningarna ner, vilket TV4 var först att rapportera om. Enligt åklagare Lucas Eriksson går det genom det tillgängliga utredningsmaterialet ”inte att bevisa att den eller de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott”.

– De har haft laga grund för sitt agerande och inte gjort mer än vad som är försvarligt, säger Lucas Eriksson till DN.

I den skriftliga motiveringen till beslutet påpekar han att vakterna hamnat i en situation med en ”svårhanterad och utåtagerande person”, samt att det våld som användes ”synes vara ett resultat av personens ovilja att frivilligt följa med ordningsvakterna och hennes motstånd mot ingripandet”. 

Lucas Eriksson har i utredningen haft tillgång till material från SL:s övervakningskameror inne i tunnelbanevagnen, och alltså kunnat se händelseförloppet innan kvinnan togs ut på perrongen. Enligt honom är det tydligt på de bilderna att kvinnan är utåtagerande.

– Hon kastar ifrån sig den blankett hon får när hon inte kan uppvisa biljett, och knuffar och gör motstånd mot vakterna inne i vagnen.

Samtidigt skriver han i motiveringen att det trots ordningsstörningen ”möjligen hade varit bäst” att låta kvinnan få fortsätta sin färd med tunnelbanan, med hänsyn till personens medföljande barn och graviditet.

– Ibland är det enklast. Jag tänker mest på dottern, för hennes skull. Det handlar lite om professionalitet, säger han.

Enligt Lucas Eriksson är det oklart om ordningsvakterna förstod att kvinnan var gravid innan hon hamnade på bänken och sedan på marken. ”Och även om det fanns ett bättre sätt att lösa situationen så visar inte filmmaterialet från händelsen på att personen utsatts för något allvarligare våld”, skriver Lucas Eriksson i sin motivering.

Han menar att det från filmmaterialet exempelvis inte ser ut som att vakterna suttit på kvinnan, utan snarare suttit på var sin sida, ”om än man tryckt sig mot personen”. 

Kvinnan har berättat att hon tillsammans med sin 5-åriga dotter var på väg till Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge för en kontroll.

– Jag var rädd att mitt barn skulle dö i magen. Jag skrek ”Min bebis!”, har kvinnan sagt i en intervju med DN.

Även förundersökningen mot kvinnan gällande våldsamt motstånd läggs alltså ned.

– Det är på grund av att straffet inte kunde förväntas vara mer än böter, säger Lucas Eriksson.

”Omständigheterna är sådana att de talar för att man inte väcker åtal för gärningen. Samhällets eller enskildas intressen hindrar inte ett sådant beslut”, skriver han i den skriftliga motiveringen.

Claes Keisu, presskommunikatör på SL, kallar händelsen för en ”mycket olycklig och tråkig historia”, men vill i övrigt inte kommentera beslutet att lägga ner förundersökningarna.

– Vi är inte part i det här ärendet, det är vaktbolaget och kvinnan. Vi kan bara konstatera att polis och åklagare utrett saken och kommit till den här slutsatsen, säger han.

Efter åklagarens besked har SL resonerat med det aktuella vaktbolaget CSG huruvida det ändå skulle kunna bli aktuellt med några åtgärder, som att exempelvis att flytta bort en aktuell vakt från sitt tidigare uppdrag hos SL. På eftermiddagen meddelar dock Claes Keisu att det inte finns något som hindrar att vakterna återgår till sina tidigare uppdrag.

– Vi har i alla fall sagt att vi inte har några invändningar mot det, sedan är det ju arbetsgivaren som bestämmer, säger han.

Pelle Johansson, vd för CSG, välkomnar beslutet från åklagaren. 

”Det är förstås skönt att utredningen är klar. Det känns också bra att utredningen från polis och åklagare visar att det inte finns någon misstanke om brott riktat mot vakterna, inte minst för dem personligen eftersom de fått så kraftig kritik”, skriver han i ett mejl till DN.

En av de två ordningsvakterna har sedan händelsen valt att sluta sitt arbete på CSG och har börjat ett nytt jobb. Den andre vakten kommer inom kort att återgå i arbete, skriver Pelle Johansson vidare i mejlet.

Har ni vidtagit några åtgärder inom företaget med anledning av händelsen?

– Ja det har vi. Vi håller bland annat på att se över vilka ytterligare moment vi bör lägga till i vår introduktionsutbildning.  

Läs mer: Avstängda vakten från Hötorget tog struptag på Anja

Läs mer: Vakt som ingrep mot gravida kvinnan: Jag har blivit dömd i media