Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Utreds för jäv – får inte svara på frågor om konsultnotor

Finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) kan inte svara på oppositionens frågor som rör konsultnotor på Karolinska. Det klargjorde chefsjuristen i landstingsfullmäktige Anne Rundquist under tisdagens frågestund, då Socaldemokraterna ville fråga Svenononius 

Frågestunden är det tillfälle som oppositionspartierna har att ställa valfria frågor till de styrande landstingsråden i den borgerliga alliansen. På tisdagens möte hade oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) föreberett en fråga till finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M):

”Tycker ni att ni tar invånarnas oro på allvar kring resursslöseri, konsultnotor och hur Nya Karolinska tränger ut övrig vård i länet?”

Men innan frågan ställdes kallades landstingets chefsjurist Anne Rundquist upp i talarstolen. 

– Jag har kommit fram till att de frågor som gäller konsultnotor bör Irene inte svara på, sade Anne Rundquist. 

Orsaken är att Irene Svenonius, sedan ett beslut i landstingsstyrelsen på tisdagsmorgonen, är under utredning för jäv, då den kritiserade hanteringen av konsultnotor och konsultinköp av Boston Consulting Group på Karolinska, godkänts av Irene Svenonius man, Jan Svenonius

– Jag skulle då vilja veta vad gäller i alla bolag och nämnder, eftersom det är viktigt att vi följer kommunallagen, när finanslandsrådet inte kan svara på dessa frågor, sade Erika Ullberg. 

Fullmäktiges ordförande svarade att ”frågan noterades”.

Irene Svenonius fick flera frågor som gällde tillståndet på Karolinska, bland annat en fråga från Miljöpariets oppositonslandstingsråd Susanne Nordling (MP) om hon tycker att det behövs en kriskommission som gäller Karolinska universitetssjukhuset.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.