Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Utrikesfödda har oftare jobb än andra

Utrikesfödda män i Stockholm är oftare i arbete än inrikesfödda män i övriga landet.

– Det här är ett trendbrott, vi hoppas att det håller i sig, säger landshövding Chris Heister.

Sysselsättningsgraden – det vill säga den andel mellan 15 och 74 år som får betalt för ett arbete – för utlandsfödda män har på ett år ökat från 68,2 till 73 procent i Stockholms län. Den är nästan i nivå med inrikesfödda män i länet och högre än bland inrikesfödda män i riket.

Sysselsättningsnivån stiger även i övriga landet men i högre grad i Stockholm. I slutet av 2014 var nästan var fjärde sysselsatt i länet född i ett annat land.

Vad beror det på?

– Vi har ett kompetensförsörjningsproblem, var fjärde företagare säger att de skulle kunna växa mer om de kunde anställa. Det blir en enorm drivkraft att få tag på medarbetare och ett driv i ekonomin. Vi har också många olika typer av jobb och med hög aktivitet i ekonomin gynnas servicebranschen, säger Chris Heister.

Under det senaste året har antalet sysselsatta i länet ökat med 21 400 personer, i stort sett alla är utrikesfödda. Däremot är sysselsättningsgraden bland utrikesfödda kvinnor fortfarande låg, 61,6 procent.

– Många är hemma, de är utanför arbetskraften. Men utrikesfödda kvinnor arbetar i högre utsträckning här än i riket, säger Per Bark, analytiker på Länsstyrelsen.

Totalt i länet är sysselsättningsgraden 70,9 procent, jämfört med 64,6 i riket.

I Länsstyrelsens återkommande rapport "Läget i länet" konstateras också att Stockholm ökar sin andel av Sveriges ekonomi. Enligt Per Bark ligger Stockholms län på sjunde-åttonde plats bland Europas regioner när det gäller bruttoregionalprodukt per capita, listan toppas av inre London och Luxemburg. Vad gäller sysselsättningsgraden är det bara Åland som är bättre, i en jämförelse mellan 270 regioner i EU-länderna.

– Det går bra för Stockholms län, vi befäster oss som en av Europas mest expansiva regioner och vi blir allt viktigare för landet. Vi kan kalla oss Sveriges motor utan att behöva känna att vi skryter, säger Chris Heister.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.