Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Utsatta kvinnor ska garanteras skydd

Stockholms stad ska införa en kvinnojoursgaranti. Alla som har behov av det garanteras plats på ett skyddat boende. "Jag är väldigt engagerad i frågan. När jag kom till Stockholm och Stadshuset blev jag lite förvånad över att det varken fanns några riktlinjer eller någon bra statistik", säger socialborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

I måndags antog kommunfullmäktige ett kvinnofridsprogram som sträcker sig till 2014. Till hösten, hoppas Anna König Jerlmyr, ska staden ha kartlagt allt våld i nära relationer. Kommunstyrelsen ska ta fram mätbara mål och indikatorer för det fortsatta arbetet.

– Vi ska också ha förövarens perspektiv i fokus och försöka bryta hans beteende. Och uppmärksamma barnen, de är också offer, säger Anna König Jerlmyr.
Stadens långsiktiga ”nollvision” är att ingen, vare sig man eller kvinna, ska utsättas för våld eller andra övergrepp från närstående.

– Men fem av sex som utsätts för våld i nära relationer är kvinnor, det måste vi våga erkänna. Och det är ett livsavgörande beslut att lämna en man som misshandlar, då ska det inte finnas någon tvekan om att det finns plats för kvinnorna, säger Anna König Jerlmyr.

Enligt henne har de som nekats plats på skyddat boende över lag blivit fler. Men ser man till det totala antalet platser på de åtta boenden Stockholms stad antingen driver i egen regi eller ger bidrag till så behöver ingen bli nekad.

Förra året var den totala beläggningen 74 procent, på stadens eget kriscentrum var den 93 procent. Det finns också jourplatser för män, men efterfrågan på dem är mycket begränsad.

– Det vi måste få fram är fler utslussningslägenheter för att kvinnorna ska ha någonstans att flytta till efter det skyddade boendet, säger Anna König Jerlmyr.
Allianspartierna och Miljöpartiet röstade för kvinnofridsprogrammet. Socialdemokraterna krävde återremiss och tyckte att programmet är både för snävt och för luddigt.

– Jag har arbetat heltid i kommunpolitiken i tio år och jag har aldrig sett ett så tunt program, och det vill inte säga lite, säger Roger Mogert (S), vice ordförande i socialnämnden.

Programmet innehåller, enligt honom, varken styrning, resurser, pengar eller tydliga uppdrag till förvaltningarna.

– Det är otroligt svårt att se att det skulle påverka någonting över huvud taget. Det enda programmet säger är att ”vi är emot att män slår kvinnor”, säger Roger Mogert.

Anna König Jerlmyr menar att politikerna inte ska detaljstyra arbetet.

– Politiken ska lägga fast målen och visionen, när det gäller vad som ska göras konkret får vi lita till professionen, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.