Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-20 14:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/uzbekistan-ett-land-som-jaser-av-bitterhet/

STHLM

Uzbekistan – ett land som jäser av bitterhet

Tidigare presidenten Islam Karimov. Bild: Maxim Shemetov/AP

MOSKVA. Den uzbekiska statsledningen utsåg tidigt islamisterna som sina huvudfiender. Man har också förföljt den politiska oppositionen genom att stämpla dem som islamister. Resultatet är att Uzbekistan i dag är ett land fullt av oläkta sår.

Av alla diktaturer i Centralasien är Uzbekistan en av de värsta. Det är också ett av de länder som har haft den absolut hårdaste politiken för att kväva islamismen. 

År 2005 dödades hundratals personer i Andijan i ett nedtystat massmord som det forfarande är svårt att få vederhäftig information om, eftersom Uzbekistan är ett slutet land som ytterst få utländska journalister tillåts besöka. Offren hade demonstrerat i solidaritet med en grupp lokala företagare, som hade fängslats och anklagats bland annat för extremism. Enligt de uzbekiska myndigheterna var det en islamistisk demonstration, något som internationella människorättsgrupper förnekar.

Vad som däremot är sant är att den islamistiska grupperingen Hizb ut-tahrir tidigt utsåg Uzbekistan till ett av sina viktigaste länder. Uzbekistan är det folkrikaste landet i Centralasien och har en starkare religiös tradition än till exempel grannlandet Kirgizistan. 

Hizb ut-tahrir, som grundades i Jerusalem år 1953 och vill grunda ett världsomspännande kalifat, har varit aktivt i Centralasien ända sedan Sovjetunionens fall, framför allt i Uzbekistan. De flesta av dess medlemmar i det forna Sovjetunionen är uzbeker. I Uzbekistan har Hizb ut-tahrir framför allt haft Ferghanadalen som bas.

År 1999 exploderade sex bilbomber under en och en halv timme i huvudstaden Tasjkent, vilket resulterade i 16 dödsoffer och över 120 skadade. Den enväldige president Islam Karimov inledde därefter en systematisk jakt på islamister och arresterade troende muslimer över hela skalan, oavsett om det gick att bevisa att de hade kopplingar till terrororganisationer eller inte. Gripna personer torterades och många försvann spårlöst. 

År 2004 exploderade flera bomber både i Tasjkent och Buchara. 47 människor dog. Några månader senare anfölls amerikanska och israeliska ambassaden, vilket ledde till 7 dödsoffer. Uzbekiska myndigheter anklagade Hizb ut-tahrir, men en annan islamistorganisation vid namn Jamoat meddelade senare att de stod bakom dådet. Vissa analytiker anser att förövarna var de uzbekiska myndigheterna själva, eftersom de behövde en förevändning för att fortsätta förtrycket både den politiska oppositionen och islamisterna.

På grund av tortyr och försvinnanden har bitterheten mot Karimov varit stor, i synnerhet i islamistkretsar. Den gamle diktatorn dog i höstas och efterlämnade ett maktvakuum. Hans efterträdare Sjavkat Mirzijajev var Karimovs förtrogna men har trots detta släppt på tumskruvarna lite – bland annat har flera politiska fångar släppts. Några av dem har suttit mer än tjugo år i fängelse.