Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-04 03:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/v-inget-som-helst-behov-av-ny-vardcentral-pa-ostermalm/

STHLM

V: ”Inget som helst behov av ny vårdcentral på Östermalm”

Jonas Lindberg, Vänsterpartiets sjukvårdspolitiske talesperson i Region Stockholm, är mycket kritisk till att Kry får öppna en vårdcentral på Östermalm.
Jonas Lindberg, Vänsterpartiets sjukvårdspolitiske talesperson i Region Stockholm, är mycket kritisk till att Kry får öppna en vårdcentral på Östermalm. Foto: Magnus Hallgren

– Det absolut sista stället i Stockholmsregionen som behöver en ny vårdcentral är Östermalm.

Det säger Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet i Region Stockholm efter majoritetens beslut att ge vårdföretaget Kry tillstånd starta en vårdcentral i innerstan.

I tisdags kunde DN berätta att regionens avtalsutskott i dag, på onsdagen, kommer att godkänna en ansökan från bolaget Digital Medical Supply AB, som driver den digitala vårdappen Kry, att öppna en vårdcentral på Sibyllegatan, Östermalm.

Bolagets mål är att öppna tio fysiska mottagningar i Stockholmsregionen innan året är slut. För detta kommer de – att få 50 procent mer i ersättning per besök under de första 12 månaderna.

– En tydlig politisk markering på hur mycket vi vill stimulera nyetableringar inom primärvården, sa Tobias Nässén, (M) vård- och valfrihetsregionråd i Region Stockholm.

Beslutet att godkänna bolagets ansökan har inte föregåtts av någon politisk debatt – det är en logisk följd av lagen om valfrihetssystem, LOV, som är obligatoriskt för landstingen inom primärvården. Den som söker tillstånd och uppfyller kraven har alltså rätt att starta verksamhet.

Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet i Region Stockholm, är djupt bekymrad.

– Den politiska majoriteten bankar bara igenom avtal och får det att se ut som vilken etablering som helst, när det i själva verket handlar om en stor, strategisk diskussion om hur vårdens resurser ska prioriteras, säger Jonas Lindberg.

– Hur vi ska kunna leva upp till hälso- och sjukvårdslagens mål avseende en behovsstyrd, likvärdig och effektiv vård reduceras till enbart en fråga om valfrihet och att en privat aktör tillåts etablera sig var den vill?

När beslutet om etableringen fattas på onsdagen kommer både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna ställa en rad frågor till Tobias Nässén (M). Beslutet ifrågasätts på flera punkter.

Dels anser man inte att det är Östermalm som behöver en vårdcentral, utan andra områden, och vill att man kräver att Kry öppnar där. Dels visar den enda vetenskapliga studien på området från Handelshögskolan i Göteborg att nätläkarna inte avlastar den ordinarie vården. Tvärtom ledde varje digital vårdkontakt till minst två, ofta tre besök eller kontakter med ordinarie primärvård. Därför kan det bli dyrare för skattebetalarna, enligt studien som beskrivs här.

Oppositionen anser också att det är oklart hur ersättningen ser ut för patienter som inte listar sig på Krys framtida mottagningar, men som är skrivna i Stockholm och ringer Kry.

– Kommer vi att slippa betala utomlänsersättning för dem, som vi gör i dag? undrar Jonas Lindberg.

Bolaget Digital Medical Supply AB, som driver den digitala vårdappen Kry, har målsättningen att öppna tio fysiska mottagningar i Stockholmsregionen innan årets slut.
Bolaget Digital Medical Supply AB, som driver den digitala vårdappen Kry, har målsättningen att öppna tio fysiska mottagningar i Stockholmsregionen innan årets slut. Foto: Jessica Gow/TT

Även Socialdemokraterna har i ett särskilt uttalande lyft den frågan.

”Vi är i grunden positiva till digitaliseringens möjligheter, men det råder stora oklarheter kring om Kry även efter en etablering i Stockholm ändå kommer att fortsätta fakturera regionen via det kostnadsdrivande utomlänsavtalet”, skriver partiets representanter i avtalsutskottet.

Jonas Lindberg säger att han är provocerad av situationen.

– Det enda vi vet är att nätläkarna driver på en överkonsumtion av vård som kostar resurser som skulle behövas på helt andra håll. I stället för att vi tar den diskussionen släpper majoriteten marknaden fri och säger sig vara frustrerad över den dåliga tillgängligheten inom primärvården.

Det faktum att stockholmarna är de som utnyttjar nätläkartjänsterna mest av alla tycker han säger allt.

– Nätläkarbolagen har med aggressiv marknadsföring lyckas skapa ett behov hos relativt friska, unga och socioekonomiskt välbärgade individer, säger Jonas Lindberg.

Sverige kommuner och regioner, SKR, kommer inom kort att presentera sammanställd statistik kring nätläkartjänsterna. Det handlar om allt från regionernas totala kostnader, antal vårdtillfällen per kommun och utskrivning av antibiotika.

Samtliga kommuner i Stockholm ligger i topp på listan över användning av nätläkartjänster, sett ur perspektivet antal vårdtillfällen per 1.000 invånare. DN erfar att Tyresö ligger högt i topp med 120 digitala vårdtillfällen per 1.000 invånare, följt av Sundbyberg (116), Lidingö (110), Vaxholm (108), Nacka (106,7) och Stockholm (106,3).