Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 17:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/v-olampligt-att-karolinskachefer-gar-till-saudiskt-projekt/

STHLM

V: Olämpligt att Karolinskachefer går till saudiskt projekt

Jonas Lindberg, Vänsterpartiets talesperson i sjukvårdsfrågor i regionfullmäktige. Foto: Anette Nantell

Två höga chefer lämnar Karolinska och går vidare till det saudiska megaprojektet Neom. Det får Vänsterpartiet i Region Stockholm att reagera.

– Man kan ifrågasätta deras moraliska kompass, säger Jonas Lindberg, ledamot för V i regionfullmäktige.

Rätta artikel

Karolinska universitetssjukhusets tidigare sjukhusdirektör Melvin Samsom är sedan i februari chef för området ”hälsa och välbefinnande” i megaprojektet Neom – en ny jättestad som planeras byggas av regimen i Saudiarabien. Även ytterligare en hög chef har lämnat Karolinska för Neomprojektet.

Det här är något som Jonas Lindberg, ledamot för Vänsterpartiet i regionfullmäktige och i hälso- och sjukvårdsnämnden, ifrågasätter. Han lyfter att flera intressenter dragit sig ur Neom sedan mordet på den regimkritiske saudiske journalisten Jamal Khashoggi.

 – Det är konstigt att investerare som varit aktiva i projektet tycks ha högre moralisk och etisk kompass än vad tidigare chefer i vården i Stockholms läns landsting verkar ha, säger han och fortsätter: 

– Det verkar väldigt bekvämt för dem att gå från ett projekt i Stockholm som rannsakats och haft enorma problem, till ett projekt i en totalitär stat där risken för granskning är minimal, och där protesterande medarbetargrupper inte syns och där fackföreningsarbete inte är tillåtet. Jag ser det som att man sticker och gömmer sig i ett välbetalt jobb där man slipper att bli granskad som i Sverige.

Melvin Samsom är fortfarande registrerad som ordförande för regionsägda bolaget Stockholm Care, som säljer vård till patienter utomlands. Henrik Wenander, professor i förvaltningsrätt vid Lunds universitet, uppger att han inte ser några juridiska problem med de båda parallella posterna.

Utställning om den futuristiska staden Neom i Saudiarabien. Foto: Hamad I Mohammed/TT

Jonas Lindberg påtalar även att den tillträdande direktören för Karolinska, Björn Zoëga, arbetat i ett bolag som driver sjukhus i Förenade Arabemiraten, där födande ogifta kvinnor rapporteras till polisen. Han efterfrågar större hänsyn till etik i rekryteringen av chefer i vården, och även karantänsregler för höga chefer inom offentliga sektorn gällande övergångar till privata näringslivet.

– Även om det inte är olagligt är det olämpligt. Vilka kunskaper tar Samsom med sig från Karolinska? Han tar åtminstone med sig en annan chef som jobbar där, säger Jonas Lindberg.

DN har sökt regionlandstingsrådet Irene Svenonius (M), som avböjer att kommentera.