Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

V: Prestigeprojektet NKS är patientfarligt

00:44. Fem snabba frågor till Jonas Lindberg (V).

Det är en stor sorg, säger Jonas Lindberg (V) i entrén till Nya Karolinska. Han har jobbat på sjukhuset men sade upp sig för två och ett halvt år sedan.

– Jag har sett hela projektet NKS haverera, det osar av korruption. Det blev helt ohanterligt, jag är en av många som har lämnat sjukhuset, säger han. 

VAL 2018

Landstingsvalet i Stockholm

Landstingsvalet brukar kallas det ”glömda valet”. Men i Stockholm påverkar valet sjukvården och kollektivtrafiken för över två miljoner invånare. I DN Sthlms porträttserie möter toppnamnen i landstingsvalet.

Här kan du läsa de tidigare intervjuerna:

Liberalernas Anna Starbrink vill locka folk till vården med personalbostäder

Socialdemokraternas Erika Ullberg: Provocerande att NKS inte är byggt för sjukvård

Miljöpartiets Susanne Nordling: Vädret är vår bästa valarbetare

Moderaternas Irene Svenonius: Halvera de politiska uppdragen i landstinget

Kristdemokraternas Ella Bohlin: Jag har väldigt mycket emot SD:s människosyn

Jonas Lindberg – förstanamn i Söderort på Vänsterpartiets valsedel till landstingsvalet – jobbade på Karolinska sjukhuset i sex år, som specialistsjuksköterska och chefssjuksköterska på intensiven.

Han är ett nytt toppnamn i Vänstern, både oppositionslandstingsrådet Håkan Jörnehed och gruppledaren Gunilla Roxby Cromvall lämnar landstingspolitiken.

– Jag fick en väldigt fin utbildning på Karolinska, jag fick ett väldigt bra jobb och underbara kollegor, säger han.

Det är många och blandade känslor som väcks när han går in på Nya Karolinska.

– Ett av mina uppdrag skulle vara att iscensätta organisationsförändringen som ingen begrep. Man kommer till en punkt när man måste tacka för sig, annars går man under som människa, säger Jonas Lindberg.

Nu arbetar han på Ersta sjukhus med ASIH, avancerad sjukvård i hemmet, och tycker att han har mer tid för det han vill göra i jobbet.

NKS är ett väldigt prestigeprojekt, varumärket är det viktiga, det sipprar ner i organisationen och det blir en tystnadskultur.

– NKS är ett väldigt prestigeprojekt, varumärket är det viktiga, det sipprar ner i organisationen och det blir en tystnadskultur. Alla är jättenervösa för att någon ska yppa något om problem och den som berättar blir bestraffad, säger Jonas Lindberg.

Det personalen på golvet i vården pratar om filtreras när det når uppåt, menar han, ingen erkänner att det finns problem.

– Det blir patientfarligt när det är viktigare att värna varumärket NKS. Och det är ett jätteslöseri med skattemedel, det dyraste sms-lånet i historien.

Läs mer: Få patienter på Karolinskas nya intensivakut - helt enligt plan

Vänsterpartiet går till val på att riva upp avtalet med Skanska, som går ut på att företaget ska bygga, driva och underhålla NKS till 2040.

– NKS blockerar allt annat och vi har förlorat så mycket kompetent folk och all vård vältras över på andra, säger Jonas Lindberg.

Vad vill ni göra med Nya Karolinska?

– Byta ut hela ledningen och sjukhusdirektören, de har ljugit om cancerköer och tystat personalen. Och rensa upp i den administrativa överbyggnaden med konsulter som talar om för personalen hur de ska göra sitt jobb.

Jonas Lindberg och Vänsterpartiet vill att hela Nya Karolinskas ledning och sjukhusdirektören byts ut.
Jonas Lindberg och Vänsterpartiet vill att hela Nya Karolinskas ledning och sjukhusdirektören byts ut. Foto: Anette Nantell

Det nya konceptet med slopade kliniker, värdebaserad vård och enbart högspecialiserad vård tycker inte personalen på golvet, enligt Jonas Lindberg, att sjukhuset ska ägna sig åt. 

– Det behövs en blandning av väldigt svåra fall och ett normalt akutflöde för att upprätthålla vanan och kompetensen. Det är uppseendeväckande att politikerna lägger sig i och fattar beslut om det. Det är ett påhitt som handlar om prestige, igen, säger han.

Vänsterpartiet vill att NKS ska få ett mer allmänt akutuppdrag, och samtidigt behålla den högspecialiserade vården. Landstinget ska, anser Jonas Lindberg, börja öppna vårdplatser i stället för att ha allt fokus på Nya Karolinska.

Hur ska ni åstadkomma det, med tanke på personalbristen?

– Jag har all förståelse för att det kan vara svårt att rekrytera specialistsjuksköterskor till Pajala, men till Stockholm? Personalbristen beror på två saker: förläggningen av arbetstid, som hänger kvar sedan 1950-talet, och löneläget, säger han.

Jag har all förståelse för att det kan vara svårt att rekrytera specialistsjuksköterskor till Pajala, men till Stockholm?

Vänstern vill ha arbetstidsförkortning med bibehållen lön, något som enligt Jonas Lindberg har prövats med goda resultat på många håll runt om i landet. 

Partiet vill också ha fler personalbostäder, som fungerar som en första länk in på Stockholms bostadsmarknad, där vårdpersonal kan bo i ett par år. 

– Jag tycker att sjukhusen ska ha det, det är en del i att vara en attraktiv arbetsgivare. Vi skulle kunna ombilda en del av gamla Karolinska till personalbostäder, i stället för att sälja det.

I och med att allt fokus ligger på Nya Karolinska har landstinget även jättestora problem på vårdcentralerna, menar Jonas Lindberg. Det är svårt att få tillgång till sin läkare, många åker till akuten därför att de inte kommer fram till vårdcentralen.

– Landstinget är inte riggat för bassjukvård och den ekonomiska styrningen innebär att de ska producera en massa korta besök.

Men ersättningen till vårdcentraler och husläkarmottagningar har ju ändrats, till en större andel fast ersättning?

– Stockholm har fortfarande den högsta produktionsbaserade andelen av ersättningen, vi är det landsting som riktar ersättningen efter behov minst av alla. Den etiska stressen ökar, många distriktsläkare blir sjukskrivna, säger Jonas Lindberg.

På lång sikt är Vänsterpartiets mål att kollektivtrafiken ska vara helt skattefinansierad.
På lång sikt är Vänsterpartiets mål att kollektivtrafiken ska vara helt skattefinansierad. Foto: Anette Nantell

Vänstern vill avveckla vårdvalen, ”men det är 40 stycken så det går inte över en natt.”

– Vi vill ha områdesansvar för vårdcentralerna. Vi begår lagbrott när vi organiserar sjukvården i strid med sjukvårdslagen, som slår fast att den som har störst vårdbehov ska stå först i kön. Det är alarmerande att vi riktar mest pengar dit där det finns minst behov.

När det gäller kollektivtrafiken vill V – på lång sikt – att den ska vara helt skattefinansierad. Till att börja med vill partiet göra den avgiftsfri för ungdomar året runt och för pensionärer under lågtrafik.

Titta på till exempel Berlin som inte har några spärrar men mer rigorösa kontroller och dyra böter för den som åker utan biljett. Det är en signal: vi litar på dig!

– Vi vill också avveckla spärrsystemet som är oerhört dyrt. Titta på till exempel Berlin som inte har några spärrar men mer rigorösa kontroller och dyra böter för den som åker utan biljett. Det är en signal: vi litar på dig! säger Jonas Lindberg.

Flera undersökningar, menar han, visar att den totala andelen som åker kollektivt står stilla eller till och med minskar.

– Vi vill öka andelen från 40 till 60 procent och då är priset helt avgörande. Sedan jag flyttade till Stockholm 2004 har priset på SL-kortet nästan fördubblats. Många drar sig också för att åka kollektivt för att det är för trångt, för korta tåg.

Läs mer: Politikerna vill bygga bort kollektivtrafikproblemen 

Vänsterpartiet är positivt till en kraftigt utbyggd t-bana. Men det tar tid, menar Jonas Lindberg, som vi vill ha trådbussar under tiden för att avlasta, eller BRT, Bus rapid transfer, ett slags stombusstrafik med separata körfiler.

– Vi behöver flera olika typer av transportmedel. Vi har inget val, ett ökande bilkörande går helt emot klimatmålen. Vårt sätt att transportera oss är helt avgörande för klimatet, det är en märklig politik att driva fler motorvägar, som all forskning visar ökar bilismen, säger Jonas Lindberg.

Fem snabba frågor

Hur tar du dig till jobbet?

– Tunnelbana eller cykel.

Ska vi sänka eller höja priset på SL-kortet?

– Sänka. Det är nödvändigt att fler åker kollektivt.

Ska vi ha fler vårdval?

– Nej, vi vill avskaffa vårdvalen, de strider mot sjukvårdslagen.

Kommer NKS att avgöra valet?

– Ja. Många är oerhört frustrerade, jag har kollegor som har röstat borgerligt i många år som inte kan tänka sig att göra det nu.

Ska landstingsskatten höjas eller sänkas?

– Vi vill höja med 30 öre, för att finansiera högre löner och arbetstidsförkortning i vården samt en utbyggd kollektivtrafik.

 

Jonas Lindberg

Ålder: 35.

Bor: Liljeholmskajen.

Familj: pojkvän och två katter.

Fritidsintressen: styrketräning, yoga, böcker, matlagning.

Bakgrund: gotlänning som har bott i Stockholm i 14 år. Specialistsjuksköterska med intensivvårdsinriktning. Fackligt aktiv sedan länge.

Vad driver dig? Jag vet att vi kan organisera samhället på ett mer jämlikt och humant sätt. I arbetet med de svårast sjuka möter jag konsekvenserna av hur samhället är organiserat i dag. Det ger mig kraft att förändra.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.