Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-15 16:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/vaccinationen-av-sjukvardspersonal-inledd-helt-avgorande-for-att-vi-ska-klara-bemanningen-i-var/

STHLM

Vaccinationen av sjukvårdspersonal inledd: ”Helt avgörande för att vi ska klara bemanningen i vår”

01:10. Vaccinationen av sjukvårdspersonal är inledd. Sektionschefen Andreas Liliequist: ”Helt avgörande för att vi ska klara bemanningen i vår”

Vaccinationerna av sjukvårdspersonal inleddes på tisdagen i region Stockholm med intensivvårdspersonalen i första ledet. På Karolinska universitetssjukhuset får 750 personer den första dosen den här veckan.

– Det här är helt avgörande för att vi ska klara bemanningen, säger läkaren och sektionschefen Andreas Liliequist på Karolinska i Solna.

Samtidigt inleddes vaccinationer inom hemtjänsten.

På Karolinska universitetssjukhuset finns nu två mottagningar, en i Solna och en i Huddinge för att vaccinera sjukvårdspersonal inom intensivvården på löpande band. I Solna inleddes vaccinationerna med Pfizers vaccin vid lunchtid på tisdagen med personal inom thoraxintensiven.

Andreas Liliequist, sektionschef på thoraxintensiven och inom thoraxoperation tilldelades den allra första dosen, som ska följas av en till om tre till fyra veckor.

– Det finns en viss oro bland personalen, så därför måste vi som chefer gå före. Det här är den enda vägen framåt så vi är väldigt glada att vi får den här möjligheten. Vi har ett jättetufft bemanningsläge, när vi både vårdar covidpatienter och utför den vanliga intensivvården utöver det, säger Andreas Liliequist.

Intensivvårdssjuksköterskan Maj-Lis Haraldsson Kling förbereder doserna. 100 personer ur den egna personalen ska klaras av under eftermiddagen. Hon är läkemedelansvarig på thoraxintensiven, men håller nu ruljansen i gång för att kollegorna ska få sina vaccindoser.
Intensivvårdssjuksköterskan Maj-Lis Haraldsson Kling förbereder doserna. 100 personer ur den egna personalen ska klaras av under eftermiddagen. Hon är läkemedelansvarig på thoraxintensiven, men håller nu ruljansen i gång för att kollegorna ska få sina vaccindoser. Foto: Paul Hansen

Vaccinet som varit nedfryst i extrem kyla har tinats upp och förvaras i ett litet kylskåp där det håller mellan fyra och åtta grader under upp till fem dagar. Intensivvårdssjuksköterskan Maj-Lis Haraldsson Kling förbereder doserna - 100 personer ska klaras av under eftermiddagen.

– Jag räknar med att jag kommer att få sprutan bland de sista. Men jag har antikroppar, säger hon.

Karolinska har fått 750 doser som ska fördelas på intensivvårdspersonalen. 500 personer i Solna och 250 i Huddinge ska få den första dosen de närmaste tre dagarna, och nästa inom tre-fyra veckor. Patienter inom intensivvården som tillhör riskgrupp kommer också att vaccineras.

Andreas Liliequist, sektionschef inom thoraxintensiven vittnar om ett ansträngt bemanningsläge. ”Vi har en jättetuff bemanningssituation och klarar det knappt när vi nu både kör covid-vård och vanlig intensivvård.”
Andreas Liliequist, sektionschef inom thoraxintensiven vittnar om ett ansträngt bemanningsläge. ”Vi har en jättetuff bemanningssituation och klarar det knappt när vi nu både kör covid-vård och vanlig intensivvård.” Foto: Paul Hansen

Vaccinationen är frivillig, men Andreas Liliequist säger att man räknar med att de flesta kommer att vaccinera sig.

När prioriteringsordningen justerats, så att vaccination av sjukvårdspersonalen nu sker parallellt med äldreomsorgen är det efter att flera regioner tryckt på.

– Vi tycker att det är viktigt att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Men till viss del handlar det om att tolka myndighetens budskap och nu är vi glada att vaccinationen av prio ett och två kan ske parallellt, säger finansregionrådet Irene Svenonius (M) som var på plats på Karolinska.

Processen runt vaccinationen hanteras helt och hållet på tjänstemannanivå.

Själv vet hon inte när hon kommer att kunna vaccinera sig.

– Vi politiker är inte en prioriterad grupp.

Intensivvårdssjuksköterskan Eva Heikki som vaccinerades på Karolinska Solna på tisdagen behöver vara startklar för ett uppdrag med Läkare utan gränser på Gaza-remsan, där en covid-iva ska byggas upp. 
”Det finns de som oroar sig för biverkningar, men jag har sett sjukdomen så jag skulle aldrig tveka”, säger hon.
Intensivvårdssjuksköterskan Eva Heikki som vaccinerades på Karolinska Solna på tisdagen behöver vara startklar för ett uppdrag med Läkare utan gränser på Gaza-remsan, där en covid-iva ska byggas upp. ”Det finns de som oroar sig för biverkningar, men jag har sett sjukdomen så jag skulle aldrig tveka”, säger hon. Foto: Paul Hansen

Magnus Thyberg som är ansvarig för covid-19 vaccinationen vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen säger att vaccinationen av vårdpersonalen påbörjas i mindre skala och kommer att pågå under en längre tid.

– Det kommer att frigöras några tusen doser per vecka den närmsta tiden.

Inledningsvis är det akutsjukhusen och de geriatriska avdelningarna som får vaccin. Vårdgivarna avgör vilken del av personalen som ska vaccineras först.

Under tisdagen inleddes parallellt vaccinationer för personer med hemtjänst, i ett pilotprojekt inom ett begränsat område i Solna i samarbete mellan regionen och kommunen.

Första dosen avklarad. Nästa ska tas inom två-tre veckor.
Första dosen avklarad. Nästa ska tas inom två-tre veckor. Foto: Paul Hansen

Magnus Thyberg berättar också att Region Stockholm framöver inte kommer att spara hälften av vaccindoserna, som DN rapporterat om tidigare.

– Nu ser vi att leveranserna blir mer och mer stabila, och har vi bara en mindre buffert för att parera för eventuella problem.

I regionen arbetar omkring 45.000 sjukvårdspersonal, exklusive de som jobbar för privata vårdgivare, enligt regionens siffror.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt