Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-13 21:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/vaccinsamordnare-tror-pa-forsta-dos-till-alla-vuxna-stockholmare-under-sommaren/

STHLM

Vaccinsamordnare tror på första dos till alla vuxna stockholmare under sommaren

Vid lunchtid på torsdagen ringlade sig kön lång utanför Älvsjömässan.
Vid lunchtid på torsdagen ringlade sig kön lång utanför Älvsjömässan. Foto: Anette Nantell

Ökad tillgång till vaccin har gjort att Region Stockholm nu börjar vaccinera personer över 70 år. Om allt flyter på kommer alla Stockholmare över 18 att ha fått sin första dos under sommaren, enligt vaccinsamordnaren Magnus Thyberg.

– Jag tror att det blir under sommaren, definitivt, säger han.

Förra veckan vaccinerades 46.000 personer på någon av länets 218 vårdcentraler, som vaccinsamordnaren Magnus Thyberg beskriver som ”navet” i vaccineringsarbetet.

– Den här veckan har vi kunnat skicka ut mer till vårdcentralerna, de är ändå basen i vår vaccination.

På torsdagen meddelade regionen att åldern för att få vaccinet sänks till 70 år. Inledningsvis gäller den nya åldersgränsen på de fyra vaccinationsmottagningarna, som kräver bank-id för att boka, men informationsbrev kommer också att skickas ut för de som vill boka via telefon på sin vårdcentral.

Under torsdagen fanns det även ett visst antal tider för drop-in för de som inte lyckats boka sig via Alltid öppet-appen.
Under torsdagen fanns det även ett visst antal tider för drop-in för de som inte lyckats boka sig via Alltid öppet-appen. Foto: Anette Nantell

I samband med beskedet blev regionens app ”Alltid Öppet”, som används för att boka vaccintid, kortvarigt överbelastad.

Att man nu plötsligt har god tillgång på vaccin beror bland annat på att regionen hunnit bygga upp ett lager av Astra Zenecas vaccin, under tiden användningen var pausad. Samtidigt ser det väldigt olika ut var vårdcentralerna befinner sig. DN kunde igår berätta om Susan Martin, som kämpat för att hennes 77-årige Alzheimersjuke make ska få vaccin men fått svaret från sin vårdcentral att de inte har vaccin. Avsaknaden av bank-id har dessutom gjort att maken inte kan boka någon av de många lediga tiderna på vaccinationsmottagningar.

Samtidigt har andra, som Familjeläkarna i Saltsjöbaden, så gott om vaccin att de redan gått vidare till gruppen 65+ som kan ta emot sin spruta sittandes i egen bil på bolagets parkering i en så kallad drive-through-vaccinering. För att få sprutan måste man vara listad hos Familjeläkarna.

Monica Hållén är lättad över att ha fått sin första spruta. ”Det gick väldigt smidigt alltihop”, säger hon.
Monica Hållén är lättad över att ha fått sin första spruta. ”Det gick väldigt smidigt alltihop”, säger hon. Foto: Anette Nantell

– Vi har varit noggranna med att bara ge till våra patienter och vi har också sagt att vi inte rekommenderar någon att lista sig här för att få vaccin, skillnaden är inte så stor att det är värt det. Där man vill ha sin vård, det är där man ska vara listad, säger bolagets vd, Stefan Amér.

Men enligt Magnus Thyberg har den som inte är listad någonstans rätt att kontakta valfri vårdcentral.

– De kan inte kräva att man listar sig där för att utföra vaccinationen. Är man däremot listat på en vårdcentral, men vill vaccinera sig hos en annan, så får man bara göra det under vissa omständigheter, exempelvis om man vistats en längre tid i sitt fritidshus.

”Snälla, håll avstånd”, ropar vakterna till de väntande i kön.
”Snälla, håll avstånd”, ropar vakterna till de väntande i kön. Foto: Anette Nantell

Fördelningen av vaccinet till vårdcentralerna sker enligt Magnus Thyberg utifrån hur många listade patienter man har i den aktuella åldersguppen, och hur hög vaccinationsgraden är.

– Jag tycker att det för bra att vårdcentraler inte stannar upp och väntar in andra vårdcentraler för att hamna i samma åldergrupp. Däremot måste vi med genom vaccinfördelningen arbeta med att avstånden inte blir för stora. Vi behöver arbeta för att få en så jämlik fördelning som möjligt, säger Magnus Thyberg.

Tålmodiga köande människor utanför Älvsjömässan. De som DN pratade med hade alla fått Astra Zenecas vaccin.
Tålmodiga köande människor utanför Älvsjömässan. De som DN pratade med hade alla fått Astra Zenecas vaccin. Foto: Anette Nantell

Om allt går som planerat nu tror Magnus Thyberg att samtliga stockholmare över 18 kommer att ha fått sin första spruta under sommaren. Region Stockholm har samma mål som regeringen och SKR, det vill säga före den 15 augusti, enligt Magnus Thyberg.

– Men med det sagt så hoppas vi såklart vara tidigare än så, men det beror på vaccintillgången och när vaccinet levereras.

Ämnen i artikeln

Vaccination
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt