Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Väktare tycker att det är för farligt”

Handlare, invånare och flera politiker har tröttnat på kriminaliteten från hotfulla gäng i Sätra centrum och kräver nu kommunala ordningsvakter.

– Brotten blir grövre och värre, de hotar och misshandlar vår personal, säger Andreas Bylger, Ica-handlare.

Sätra centrum ligger insprängt mellan Bredäng och Skärholmen med tunnelbaneuppgång mitt i byggnaden. Gallerian som har öppet dygnet runt drar även till sig mer ljusskygg verksamhet. Den senaste tiden har rån, stölder och snatterier ökat markant i centrum enligt flera handlare.

– När det var som värst hade vi sex snatterier på en dag. De har även hotat vår personal. En ung anställd som misshandlades har slutat, säger Andreas Bylger, ägare till Ica-butiken.

Polisen har inte resurser att patrullera centrum dygnet runt och enligt handlarna hamnar snatterier långt ned på priolistan.

Polisen har lämnat walk over i Sätra. Buset kan härja fritt för de vet att det är obevakat.

– Polisen har lämnat walk over i Sätra. Buset kan härja fritt för de vet att det är obevakat. Det finns ingen kameraövervakning i centrum, inga ordningsvakter och polisen kommer inte hit om de inte kan skicka två bilar, säger Andreas Bylger.

Handlaren har egna övervakningskameror i butiken och har anställt väktare några timmar i veckan.

Men det är svårt att få väktarbolag att jobba i centrum. Många anställda är oroliga och långt ifrån alla vågar ingripa när någon snattar av rädsla för att bli hotade.

– Det är så sjukt. Väktare tycker att det är för farligt att jobba här, polisen ser man inte till, men vi som jobbar på Ica ska brottas med de kriminella. Det är otryggt att stoppa en snattare, men det är också otryggt att låta kriminella ta vad de vill. Det finns en förnedring i det. Vi är den sista utposten, sedan har de tagit över samhället helt, säger butikschefen Pontus.

Ica-ägaren har nu skrivit brev till nämndpolitikerna om att problemet är akut.

– Jag ser gärna en lösning med kommunen, fastighetsägaren, SL och företagarna i centrum. Vi är fyra parter som kan dela på kostnaden för ordningsvakter, säger Andreas Bylger.

Foto: Anette Nantell

Sätra centrum (Foto: Anette Nantell)

Många av lokalerna i centrum gapar tomma bakom metalljalusier. Det senaste rånförsöket var mot växlingskontoret i början av april och flera butiksägare vittnar om att problemen ökar.

– Vi behöver ordningsvakter eftersom centrum är öppet dygnet runt. Ungdomarna bråkar, kastar grejer, spelar fotboll och har sönder fönsterrutor. På kvällen är man rädd för att gå in i centrum, säger Saman Hamid, ägare till en frisersalong.

Skärholmen är den stadsdel där otryggheten bland de boende är störst i hela Stockholm. Till kvällens nämndmöte har det kommit åtta medborgarförslag med krav på kommunala ordningsvakter från oroliga Sätrabor.

– Vi behöver kommunala ordningsvakter, då kan inte politikerna blunda för problemen. Det luktar braj i hela centrum och folk är rädda att gå hem om kvällarna, säger Sebastian Kallander, som skrivit ett av medborgarförslagen.

Alliansen i Skärholmen vill också använda lokala demokratimedel till kommunala ordningsvakter.

– Det är en nödåtgärd som kan behövas och vi vill att förvaltningen utreder frågan. Men det är viktigt att ordningsvakterna inte ersätter polisen, säger Erik Sihlberg (C), gruppledare.

Det rödgröna stadsdelsstyret vill däremot se mer långsiktiga lösningar.

–  Vi kommer inte att hyra in kommunala väktare, det är ingen lösning på problemet. Men vi vill vi gärna träffa centrumägare och handlare, jag förstår deras frustration, säger Lorena Delgado (V), stadsdelsnämndens ordförande.

I Husby införs trygghetsvärdar med vaktförordnande på prov i höst, varför inte i Sätra?

– Där äger staden centrumbyggnaden, i Sätra är den privat och även privata ägare har skyldigheter. Men vi måste få en fungerande och synlig polisstyrka både vardagar och kvällar. Vi har skapat en social insatsgrupp som jobbar med polisen för att fånga upp unga. Och har en fulltalig styrka fältassistenter som börjat jobba kvällar, säger hon.

Polisen i Skärholmen har avgett ett medborgarlöfte om att fokusera på centrumgängen i år.

– Vi förstår att många vill se fler uniformerade poliser dygnet runt men vi har inte resurser till det. Vi rapporterar brotten men unga blir sällan frihetsberövade för ringa brott som mindre narkotikainnehav. Vi har utökat närvaron i centrumen, men vi anstränger oss mer med att samverka med kommunen om åtgärder som kan ge faktiska förändringar över tid, säger Mikael Sundberg, kommunpolis i Skärholmen.

Vi förstår att många vill se fler uniformerade poliser dygnet runt men vi har inte resurser till det.

Centrumägaren Sätra förvaltning hade på onsdagen ett krismöte med Ica-handlarna och man bestämde då att bilda en företagarförening.

– Vi vill bland annat att polisen sätter upp egna övervakningskameror i centrum. Vi har även diskuterat att ett vaktbolag ronderar centrum några gånger per dag. Vi kan inte ha vakter hela tiden när tunnelbanan är öppen. Men vi anser att alla intressenter ska vara med och betala, även SL, säger Curt Ahnström.

Ägaren planerar också att öppna lokal för fotbollsföreningen och har långsiktiga planer att bygga bostäder på centrummarken för att bygga bort otryggheten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.