Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Vaktbolaget om Trädgården: ”Vi får rannsaka oss själva”

Foto: TT

Under helgen kritiserades vakterna på den populära nattklubben Trädgården hårt och anklagades för både misshandel och rasism. Trädgården sade upp avtalet med vaktbolaget - och nu svarar föreståndaren: ”Vi får rannsaka oss själva”, säger föreståndaren Richard Rohde till DN.

Det var i helgen som Trädgården möttes av stor kritik på nätet. Artisten Silvana Imam beskrev på Facebook bland annat hur hon kränkts av vakter på krogen. Hon kritiserar bland annat bemötandet som hon fick från vakterna i samband med att hon blev utslängd från klubben.

”En stund senare står jag vid baren vid ingången av Trädgården med två vänner och blir helt plötsligt omringad av 4 vakter varav en som viskar i mitt öra ”du är utslängd”. Jag står kvar och frågar ”varför” men får som svar att ”det får vi ta utanför”. Jag säger att ”nej jag vill veta vad jag gjort för att bli utslängd” och då svarar han ”det är bäst för dig att du går ut själv annars bär vi ut dig.”, skriver hon på Facebook.

Trädgården möttes av en kritikerstorm, och på söndagen meddelade Trädgården att man avslutar sitt avtal med vaktföretaget Sveriges förenade Säkerhets AB.

Rickard Rohde är föreståndare för vaktbolaget.

– Det är jättetråkigt att personer på Trädgården har blivit kränkta av oss. Det vill vi vara tydliga med. Så ska det inte vara, säger han till DN.

Han menar att företaget inte är rasistiskt eller sexistiskt, men lägger sig för kritiken och medger att någon vakt kan ha betett sig illa, men att det inte är något som är representativt för företaget.

– Om någon käckt ur sig något så får den enskilda ordningsvakten stå för vad den har sagt, säger han.

Samtidigt vill han vara tydlig med att sådant beteende inte är acceptabelt.

– Vi får rannsaka oss själva och krypa tillbaka till ritbordet. Vi måste ta en existentiell reflektion runt oss själva om för att se vad som har gått fel, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.