Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 13:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/valdistrikt-vagrar-folja-direktiven-for-att-hantera-rasism/

STHLM

Valdistrikt vägrar följa direktiven för att hantera rasism

Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl / TT

Stockholms stad har gjort upp rutiner för att hantera rasism under röstningen i EU-valet.

Väljare som vägrar lämna över sin valsedel till en röstmottagare med utländsk bakgrund ska hänvisas till en annan röstmottagare.

– Det är mycket upprörande, säger Harry Peronius som är ordförande i ett valdistrikt på Södermalm. 

Rätta artikel
EU-valet 2019

Harry Peronius har jobbat som röstmottagare sedan mitten av 80-talet och varit ordförande i olika valdistrikt i Stockholm under de senaste tre valen. 

På onsdagen samlades han och hans kollegor på Åsö Gymnasium i Stockholm för att gå igenom regler och rutiner inför det stundande valet tillsammans med representanter från Valnämnden. 

– Då tar föreläsaren upp att om det händer en incident med rasism eller liknande och blir bråk så ska vi hantera det si och så och i värsta fall ringer man 112, säger Harry Peronius. 

Inför valet i höstas rapporterade DN om flera röstmottagare som utsatts för rasism. Bland andra Wilo Ibrahim i Malmö. En man pekade på henne inne i vallokalen och sa: ”Vad gör hon här? Sådana ska inte vara här. Jag vill slippa se sånt”. Mannen greps senare av polis. 

Harry Peronius frågade föreläsaren på Åsö gymnasium hur han och hans kollegor praktiskt ska gå till väga om en person vägrar ge ifrån sig sin röst till en person med utländsk bakgrund. 

– Då säger föreläsaren att valnämnden har bestämt att alla ska ha rätt att rösta. Att utgångspunkten är att vi inte kan neka en person att rösta. Och om väljaren ställer det här kravet, då får vi se till att byta ut röstmottagaren”, säger Harry Peronius. 

Harry Peronius. Foto: Privat

Han berättar att flera i lokalen protesterade mot föreläsarens besked. 

– Vi kan väl inte acceptera att vårt arbete styrs av en rasist? Men föreläsaren upprepade bara samma sak om och om igen. Till slut var det någon som föreslog att man kanske kunde hänvisa den här väljaren till en förtidsröstningslokal. Föreläsaren sa att det kunde man göra. 

Harry Peronius har diskuterat direktivet med sina kollegor och kommit fram till att de inte tänker följa det, om en liknande situation skulle uppstå i deras egen vallokal. 

– Jag kommer att vägra att göra detta som valnämnden bestämt. Jag tycker att det är mycket upprörande, säger han. 

Eva Debels är kanslichef för valnämndens kansli i Stockholms stad och menar att frågan är mer komplex än så. 

– Det är ordförande i valdistriktet på valdagen som bestämmer ordningen i lokalen. Och om det är så att någon inte vill följa den ordning som ordförande har bestämt, då ska man försöka lösa situationen. Och om det blir oroligt i röstlokalen, kan man avbryta röstmottagningen och återta den när ordningen är återställd. Men man kan inte frånta en väljare sin rösträtt, säger Eva Debels. 

Men det är väl väljaren som nekar att ge ifrån sig sin röst?

– Ja, så är det. Och då kan ju den personen ge den till en annan röstmottagare och då ska den personen ta emot rösten, säger kanslichefen. 

Varför ska man vika sig för rasistiska åsikter? 

– Det har förekommit någon form av kränkande behandling innan. Det som kom upp då var om något sånt här händer vill en del röstmottagare gärna ställa sig upp och säga: ”det här är ett demokratiskt rum”, eller liknande. Men det kan man inte göra i en vallokal. Om någon beter sig illa, då avbryter man röstmottagningen, säger Eva Debels.

Stockholm stad har också tagit fram en broschyr för alla som ska jobba som röstmottagare. I den går följande rader att läsa: ”Stockholms stad tar avstånd från all form av rasism och diskriminering men det innebär inte att en väljare kan nekas att rösta, eller att en röstmottagare kan uppmana sina kollegor att inte ta emot röster.”

I DN:s reportage från september förra året säger Daniel Olsson, valchef i Malmö att en väljare inte kan kräva att få en annan röstmottagare. 

– Varför kan inte samma regler gälla här i Stockholm, frågar sig Harry Peronius.